2008 yılında “KCK propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alınan, yazar ve yönetmen Hayri Argav çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakıldı. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda keyfi olarak 2 gün gözaltı yaşayan Hayri Argav'ın bugün akşam Almanya'ya döneceği açıklandı.

Kendisine telefonla ulaşarak bilgi aldığımız Hayri Argav gözaltıya yönelik şunları ifade etti: "Türkiye'deki varolduğu iddia edilen demokrasi açısından tipik bir örnek. Hakkında dava açılan konuşmam 2008 yılında TV'lerde yayınlanmıştı. O zamana dek, kaç kere Türkiye'ye gidip geldim ve sorun yaşamadım. Ama, bu kez nedense keyfi bir şekilde 2 gün boyu Havalimanı'nda gözaltı yaşayarak ailemden ve işimden geri bırakılarak, psikolojik bir baskı yaşamaya maruz bırakıldım. Nöbetçi Savcı dahi önüne getirilen arama gerekçeli açıklamaya inanamadı. Bunda ne var diye tepki gösterdi?"  dedi. 

ASM (Avrupa Sürgünler Meclisi) 2013-2014 yılı Eşbaşkan sözcüsü, senaryo yazarı ve film yönetmeni Hayri Argav, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı. Ahmet Kaya üzerine yapmış olduğu “Yağmurlu Ülkenin Sürgünü" isimli 113 dakikalık belgesel çalışması ve ‘O Şafağın Atlıları- 12 Eylül İdamları’ kitabıyla kamuoyunun yakından tanıdığı Argav, Almanya'da çocuklarla ilgili bir sosyal projede görevli olduğu açıklandı.

Avrupa Postası'nda çeşitli aralıklarla köşe yazıları da yayınlanan Hayri Argav, 15 Aralık 2012 yılında Almanya'nın Köln şehrinde kurululan Avrupa Sürgünler Meclisi'nde Yürütme Kurulu üyeliği ve Eşbaşkanlık görevini de yürütmüştü.

12 Eylül 1980 faşist darbesi döneminde yargılanarak uzun yıllar cezaevinde yatan Argav, tutsak kaldığı yıllarda ağır işkencelere maruz kalmıştı. 20 yıldır Avrupa'da yaşayan Argav, önce  Hollanda'ya gelerek iltica etmiş, daha sonra da Almanya'ya yerleşmişti.