Hamburg'da yaşayan  Alman ve Türk pasaportu taşıyan bir işadamının İtalya'da tatil yaptığı otelde gözaltına alındığı belirtildi. 

Sosyal medyada birçok kişinin Hamburglu iş adamının gözaltına alınmasına tepki gösterek, İnterpol Erdoğan'ın uzun kolu mu? şeklinde sorular sorması dikkat çekti.

Alman Die Welt gazetesinin haberine göre sözkonusu kişinin Türkiye'nin isteği doğrultusunda Interpol tarafından hakkında kırmızı bültenle arama emri olduğu ifade edildi. 

Die Welt gazetesine göre sözkonusu kişi kuzey İtalya'da San Remo'da kaldığı otelde güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. 

1973 doğumlu olan kişinin hakim önüne çıkarıldığı ifade edilirken güvenlik gerekçesi nedeniyle die Welt gazetesinde isminin belli olduğu ancak yazılmadığı kaydedildi. 

Haberde Alman Dışişleri Bakanlığı'nın ve Alman Sosyal Demokrat Parti ( SPD) Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Niels Annen'in konudan haberdar edildiği ve Dışişleri Bakanlığı'nın  konsolosluk işlemleri için devreye girdiği belirtildi. 

Sözkonusu işadamının Kürt- sol hareketinden geldiği, 1990'lı yıllarda PKK 'terör üyesi olma suçlamasıyla" Türkiye'de cezaevinde kaldığı,  mahkemesine dışardan serbest bırakılarak devam edildikten sonra  Almanya'ya kaçtığı belirtildi. 

Türk işadamı Türkiye'de uzun süre tutukluluğundan dolayı Avrupa Adalet Divanı'na başvurdu. 

2012 yılında  Türkiye'nin Avrupa Adalet Divanı'na 20 bin avro tazminat ödemesi gerektiğine hükmedildi. 

Hatırlanacağı üzere Türkiye'nin kırmızı bültenle arandığı gerekçesiyle yazar Doğan Akhanlı İspanya'da gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılmıştı. 

1992 yılından beri Köln'de yaşayan 60 yaşındaki yazarın, Türkiye'ye gönderilip gönderilmeyeceği yönünde karar verilene kadar İspanya'da tutulabileceği belirtilmişti...

Süheyla KAPLAN