Beck: Pasaportlarına el konulanlara kolay vatandaşlık verilsin

Gazetede Almanya doğumlu bir öğretmenin Türk vatandaşlığından çıkmak için Türk konsolosluğuna gittiğinde yaşadıklarına yer veriliyor. İddiaya göre öğretmenin vatandaşlıktan çıkma başvurusu yerine getirilmemiş, bunun yerine pasaportuna el konmuş. Bu durumda olanların Alman vatandaşlığına geçmesi oldukça zor bir hal alıyor.

Konuya yönelik açıklamalarda bulunan sosyal demokrat (SPD) ve Yeşiller partisinden siyasiler, Türk konsolosluklarında pasaportlarına el konan Türk vatandaşlarının Alman resmi dairelerinde işlemlerinin kolaylaştırılmasını istiyor. Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) içişleri uzmanlarından Burkhard Lischka, yetkili mercilerin belli vakalarda vatandaşlık konusunda kolaylık sağlanmasını istiyor. Lischka’ya göre bazı durumlarda pasaportsuz veya pasaport yerine geçen belge ile vatandaşlık işlemlerinin ilerletilmesinin mümkün olabileceğini dile getirdi.

Hamburg İçişleri Dairesi’nin gazeteye aktardığına göre eyalette en az dört Türk vatandaşı daha aynı durumdan mustarip ve bu durum daire için bugüne kadar benzeri olmayan yeni bir gelişme. İçişleri Dairesi bu yüzden ilgili diğer mercilerle olan işbirliğini arttırmış.

Lischka’ya göre bu gelişmenin sorumlusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Lischka, Erdoğan’ın Türkiye’deki demokrasinin altını oymakla kalmayıp yabancı ülkelerdeki temsilcilikleri kullanarak muhaliflerine eziyet ettiğini dile getirdi.

VOLKER BECK: TÜRKİYE'YE UYARI YAPILMALI

Yeşiller’den Volker Beck ise öncelikle Federal Hükümet’in Türkiye’ye sözlü bir uyarıda bulunulmasını istiyor. Vatandaşlıktan çıkarmayı engelleme söz konusu olduğunda birden fazla ülkenin vatandaşlığına sahip olmayı kabul etmenin meseleyi çözebileceğini ifade eden Beck, çifte vatandaşlığın bir çözüm olabileceğini dile getirdi. Politikacının anlattığına göre Almen makamları vatandaşlıktan çıkması engellenen insanlardan bunu kanıtlamaları için aşırı bürokratik işlemlere başvuruyorlar.

Birlik partileri (CDU/CSU) kanadından da Federal Hükümet’i göreve çağıran sesler yükseliyor. Parti grubunun içişleri sözcüsü Stephan Mayer, “Şayet konsolosluklar bu uygulamayı Alman vatandaşlığına başvuruyu boşa çıkarmak için yapıyorlarsa Federal Hükümet’in net bir tepki göstermesi gerekir. Türk vatandaşlarının pasaportlarına hukuki gerekçe olmadan el koyarak baskı altında tutulması kabul edilebilir bir durum değildir” şeklinde konuştu.