Türkiye'de bugün Halk TV başta olmak üzere ODATV, TR724, kronos news ve birçok haber sitesinde yer bulan haberimiz sonrası, Ziraat Bank International AG sessizliğini bozarak, ileri sürülen iddiayı yalanlayan bir açıklama yaptı.

Avrupa'da sadece Avrupa Postası'nda yer bulan haberde polis baskınının Ziraat Bank İnternational AG'nin, Türkiye’deki bazı firmalara Almanya üzerinden verilen düşük faizli kredilerde usulsüzlük yapılması nedeniyle yapıldığı yazılmıştı.

Haberde Alman Finans Denetleme Kurumu (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) BaFin ve Mali Polis Ziraat Bank İnternational’ın Frankfurt'taki merkez binasına baskın düzenlendiğine yer verilmişti. Öte yandan Türkiye’deki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi çalışan Alman Finans Denetleme Kurumu'nun gerçekleştirdiği baskında, bankanın bilgisayarlarına el konulduğuna yer verilmişti.

Baskının, yeni bankacılık sistemi CORE ile ilgili iddialara göre kara para aklama soruşturmasına tabi tutulduğu ileri sürülüyor.

BASKININ NEDENİ RUSYA’DAN YAPILAN 10 MİLYON EURO’LUK TRANSFER Mİ?

Kara para aklama iddiası, Almanya’da iflas eden GTI Seyahat Şirketi sahibi Görgülü kardeşlerin 10 milyon Euro’sunun, Rusya’dan yılbaşından bir gün önce transfer edilmesine dayandırılıyor.

Ziraat Bank, Almanya’da 1964 yılında kurulmuş, 1988 yılında tam bankacılık yapma izni almıştı. 170 milyon Euro sermayesi bulunan banka diğer şubeleri dahil olmak üzere bünyesinde 145 kişi çalıştırıyor. Bankanın Frankfurt merkezi 2013 yılından beri Ayten Türkmen tarafından yönetiliyor.

ZİRAAT BANKASI’NDAN HABERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Ziraat Bankası International AG  T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Kurumsal İletişim Bölüm Başkanlığı imzalı bir açıklama ile haberi yalanladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Son günlerde Bankamız hakkında sosyal medyada ve bir kısım internet sitelerinde yer alan haberler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.

Bankamız 1964 yılından bu yana Almanya'da faaliyet göstermekte olup, tüm iş ve işlemlerinde kanun ve düzenlemelere titizlikle uymaktadır.

Söz konusu gerçek dışı haberleri, maksatlı olarak yayınlayan ve paylaşan kişi ve kuruluşlar hakkında yasal yollara başvurma hakkımız saklı kalmak kaydı ile kamuoyunun bilgisine duyurulur."