Gregor Gysi en son Almanya'da SPD, Yeşiller ve Sol Parti'nin ortak bir başbakan adayı çıkarmaları önerisiyle adından genişce söz ettirmişti.

Geçtiğimiz mart ayında üç eyalette yapılan seçimlerde Sol Parti'nin özellikle de güçlü olduğu doğuda oy kaybederek AfD'nin arkasına düşmesinin Gysi'nin eleştirisine haklı gerekçe yarattığı kaydedildi. Sol Parti'nin karizmatik ismi Gysi'nin, aynı zamanda 2017 yılında yapılacak olan Almanya genelindeki federal seçimler için de, kaygı taşıdığı ve partinin kendine gelmesini isteyerek, geride bıraktığı mirasın tehlikeye düşmesinden korktuğu belirtildi.

Redaktionsnetzwerk Deutschland haber sitesine konuşan Gysi, partisini “özsüz ve güçsüz” olarak niteledi. Partisinin iktidar olmak istemediği izlenimi uyandırdığını belirten Gysi, “Yoksulların, işçilerin ve toplum dışı kalmışların AfD’ye oy vermesi beni şok ediyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Gysi, Sol Parti’nin doğu eyaletlerinde AfD ile rakip haline geldiğini ve artık bir protesto partisi olarak görülmediğini söyledi. Sol Parti’nin daha çok batı eyaletlerinde bir muhalefet partisi olarak görüldüğünü savundu. Gysi, Sol Parti’nin doğru olan Hoşgeldin Kültürü ile uğraşmak kadar, toplumun alt kesimlerine işyeri sağlanması için de çaba göstermesi gerektiğini de aktardı.