ANC’nin en yakın takipçisi yüzde 16’lık oy oranıyla daha çok orta sınıf beyazların desteğine sahip olan Demokratik Birlik (DA) olurken, ANC’den ayrılan liberal kanadın kurduğu Halk Kongresi’nin (COPE) oyu, bütün medya ve sermaye desteğine rağmen yüzde 7’lerde kaldı. Geleneksel kabilesel söylemler üzerinden politika yapan Inkhata Özgürlük Partisi’yse (IFP) yalnızca yüzde 3’ler civarında oy alabildi.

Çarşamba günü yapılan seçimlerin resmi sonuçlarına göre ANC oyların yüzde 62,2’sini alarak parlamentodaki mutlak çoğunluğunu korudu.

Devlet Başkanı ve ANC lideri Jacob Zuma, resmi seçim sonuçlarının açıklanması ardından yaptığı konuşmada, seçim zaferlerini Madiba (Nelson Mandela) anısına adadıklarını söyledi. ANC’nin halkın büyük çoğunluğu için tek umut olmayı sürdürdüğünü belirten Zuma “Mandela’nın çalışmasını sürdürme” sözünü verdi.

Zuma’nın, yeni parlamentoda yeniden devlet başkanı olarak seçilmesine kesin gözle bakılıyor. Güney Afrika’da devlet başkanı parlamento tarafından belirlenirken bu genelde kazanan partinin lideri oluyor.

Seçimlerde ANC’nin en büyük rakibi beyaz devlet başkanı adayı Helen Zille liderliğindeki Demokratik İttifak oyların yüzde 22,2’sini alarak ikinci oldu.

Julius Malema liderliğindeki Radikal Ekonomik Özgürlük Savaşçıları ise yüzde 6,4 ile üçüncü oldu. Eski ANC gençlik kolları başkanı Malema, devlet başkanı Zuma ile girdiği siyasi kavga sonunda örgütten atılınca kendi hareketini kurmuştu.  

Çarşamba günkü seçimler, Apartheid rejimine karşı mücadele veren Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın ölümü ardından yapılan ilk seçimlerdi.

Adı birçok yolsuzluk olayına karışmış olan mevcut Devlet Başkanı Zuma’ya karşı tepkisine rağmen halk Mandela’nın damgasını taşıyan ANC’yi desteklemeyi sürdürüyor.

Bununla beraber ANC 2009 seçimlerine oranla yüzde 3,8 oy kaybına uğradı. ANC 2009 seçimlerinde yüzde 65,9 ile seçimleri kazanmıştı.