BirGün Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi gazeteci ve yazar Barış İnce, "Gezi isyanından iktidar bir ders çıkardı ancak muhalefet bir ders çıkaramadı. Umutsuz olunmamalı, gelişmelerden ders çıkarılmalı. Son seçimde muhalefet doğru işler yaptı. HDP'nin izlediği strateji de doğruydu" dedi.

Hamburg Alevi Kültür Merkezi’nde ‘Türkiye’de Seçimler ve Medya’ konulu düzenlenen ve moderatörlüğünü yazar Kadriye Bakşi’nin üstlendiği panelde İnce’nin yanı sıra Bavyera eyaleti Yeşiller Partisi eyalet Milletvekili Cemal Bozoğlu da bir konuşma gerçekleştirdi.

Belediye seçim sonuçlarını uzatmak için AKP'nin adeta bıktırma taktiği izlediğini ifade eden İnce şöyle konuştu: ‘Türkiye’de YSK da diğer kurumlar gibi AKP hegemonyası altındadır ve AKP lehine hukuki bir kast gibi çalışmaktadır. AKP kısıtlı seçmen (ölü seçmen) uygulaması ile seçimlerin yenilenmesi için ipe un sermek istiyor. İstanbul’un tarihsel bir misyonu var. Aynı zamanda İstanbul AKP’nin büyük bir para kaynağı. Seçimler nasıl yenilenebilir* bunun meşruiyet dayanağını arıyorlar.’

GEZİ İSYANINDAN MUHALEFET DERS ÇIKARAMADI

AKP’nin İslamcı, mezhepçi ve faşist rejimindeki hukuksuzluğa karşı dik durulması gerektiğini savunan İnce ‘Gezi isyanından iktidar bir ders çıkardı ancak muhalefet bir ders çıkaramadı. Dur demek için bir arada ve dik durmak gerekiyor. Gezi AKP’nin kimyasını bozdu. Şu anda ilk kez Gezi’den sonra bir rüzgar yakalandı. Umutsuz olunmamalı, gelişmelerden ders çıkarılmalı’ şeklinde konuştu.

GÖRÜNEN UMUDA İHTİYAÇ VAR

Türkiye’de ve yurtdışında muhalif basının desteklenmesi gerektiğini ve dayanışma içinde olunması gerektiğine işaret eden  İnce konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘Türkiye’de dinamik bir nesil var. Bu neslin yerleşik, görünen umuda ihtiyacı var. Türkiye’de onurlu ve dik duran gazeteciler hep oldu. Muhalif medyadaki durum ekonomik anlamda  iç açıcı olmayabilir ancak topluma çok ciddi mesajlar iletmektedir. Bağımsız, ciddi medyanın yaşaması için bir arada ve dayanışma içinde olmamız gerekiyor’ dedi.

Yeşiller Partisi adına Türkiye’de İstanbul’da seçimleri  izlemek üzere komitede yer alan Yeşiller Partisi Bavyera eyalet Milletvekili Bozoğulu ise AKP’nin seçim sonuçlarını ertelemekle süreci uzattığına inandığını ve seçimlerin iptal edilmesini istediğini söyledi.

Bozoğlu ‘AKP süreci uzatmakla seçimleri iptal edeceğe benziyor. Böyle olursa Türkiye için tam bir fiasko olur. Türkiye’de farklı bir değişime hazırlıklı olunması gerektiğini düşünüyorum. Erdoğan İstanbul’u vermemek için elinden geleni yapıyor’ dedi.

Muhalefete de seslenen Bozoğlu konuşmasını şöyle tamamladı: ‘Muhalefetin de siyasetin içini doldurması gerekiyor. Bu konuda uzun bir sürece gereksinim var. Tüm bu olumsuzluklara karşı umutluyum. Bunun ipuçları şu an Türkiye’de mevcut’ şeklinde konuştu.

SÜHEYLA KAPLAN