Alman hükümetinin Gülencilere kırmızı halı serildiğini belirten Sol Parti Federal Milletvekili Ula Jelpke Alman hükümetini iki yüzlü politika izlemekle suçladı.

Konu ile ilgili olarak Alman günlük yayınlanan Junge Welt gazetesinde gazeteci ve Ortadoğu uzmanı Nick Brauns „15 Temmuz darbe girişiminden sonra Almanya Gülencilerin Mekke'si haline geldi“ başlıklı yazdığı yazıda Alman hükümetinin Gülen hareketinin darbe girişimine katıldığı yönündeki iddiaları inkar ettiğini söyledi.

Brauns „ Alman hükümetinin dolaylı olarak Gülen hareketi ile bağlantısı vardır. Sol Parti Meclis Grubu adına Federal Milletvekili Ulla Jelpke'nin Alman hükümetine verdiği soru önergesinde anlaşılıyor ki, Alman hükümetinin Gülen hareketi ile bağlantısı var. Örneğin Gülen hareketinin savunucularından ve teşkilatlarından „ Diyalog ve Eğitim“ Vakfı Berlin'de ve tüm Almanya'da faaliyet göstermektedir. 2015 ve 2016 yılları arasında Federal İçişleri Bakanlığı'nda sözkonusu bu vakıfın da içinde bulunduğu bir çalışma grubu toplantısı gerçekleştirilmiştir. Yine aynı şekilde soru önergesine verilen yanıtta Gülen hareketine yakın İşadamları Derneği ile ( BUV) Alman hükümetinin ortaklaşa bilgi alışverişinde bulunulduğuna ilişkin itiraflarda bulunulmuştur“ dedi.

Almanya'da Başbakanlığa bağlı dış istihbarattan sorumlu Federal Haberalma Servisi'nin Başkanı (BND) Bruno Kahl, haftalık Der Spiegel dergisine verdiği röportajında darbenin arkasında Gülen'in olduğuna ikna olmadık yönündeki açıklamalarını da sert bir dille eleştiren Brauns, 1970' li yıllardan itibaren Gülen hareketinin Türkiye'de ordu ve emniyet alanlarına sızdığını belirterek „ BND Başkanı Gülen'i sivil bir hareket olarak görmekte. Oysa Gülen hareketi ne seküler ne de sivil bir harekettir“ dedi.

Sol Parti'nin Gülen hareketinin 15 Temmuz darbe girişimine katılıp katılmadığı yönünde Alman hükümeti ne biliyor şeklindeki soruya Alman hükümeti gizlilik ve koruma esası vesilesiyle yanıt verilmemiştir.

Alman hükümetinin verdiği yanıta göre MİT Başkanı Hakan Fidan, Münih'de gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi'nde Alman meslektaşına 368 Gülenci, 242 Gülenci kurumun ismini içeren liste verdi.

Verilen yanıtta MİT Başkanı Hakan Fidan Alman hükümetine ayrıca PKK, DHKP-C ve diğer solcu kişilerin içerdiği ikinci bir liste verdi.

Alman gazeteci Nick Brauns ayrıca Türk hükümetinin Almanya'ya Gülencilerin isimlerinin oluştuğu listeden sonra sözkonusu kişiler ile iletişime geçtiğini ancak solcu kesim ile iletişime geçmemesini de eleştirdi. Braus „ Zaten solcular Alman hükümeti tarafından terörist olarak görülmekte. Alman hükümetinin bu tutumu iki yüzlülükten başka bir şey değildir. Alman hükümetinin Gülenci kurum ve kuruluşlar ile bağlantısı devam etmektedir. işadamları Derneği, Eğitim ve Diyalog Vakfı gibi kuruluşlar aracılığıyla. Gülen cemaatinin tıpkı şimdi AKP hükümetinin yaptığı gibi gazetecileri, seküler ve laik aydınları, Kürtleri, solcuları içeri aldıkları dönem unutulmamalıdır. AKP hükümeti ile olduğu gibi Gülen cemaati ile de Alman hükümeti arasına mesafe koymalıdır. Gülen cemaatinin şeküler bir sivil toplum yapılanmasının olmadığını Alman hükümeti kabul etmeli“ diye konuştu.  

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası