Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in “sürpriz” tahliyesinin perde arkasındaki diplomasi trafiğine dair çarpıcı iddialar ortaya atıldı.

Süddeutsche Zeitung gazetesinde “Gabriel Yücel Olayı'nda nasıl arabuluculuk yaptı” başlığıyla yer alan habere göre, Deniz Yücel'in serbest bırakılması konusundaki diplomasi trafiğinin bizzat Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel tarafından yürütüldüğü ayrıntılı olarak yazıldı. 

Alman basınındaki haberlere göre; geçen hafta içinde Alman Bakan Gabriel iki kez gizlice Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. İlk görüşme, Erdoğan'ın Vatikan'a yaptığı ziyaret sırasında Roma'da yapıldı. Almanya'dan sessizce Roma'ya geçen Gabriel, Erdoğan'ın kaldığı otele gece giderek kendisiyle görüştü. Erdoğan diğer gün sabah Papa ile biraraya geldikten sonra Türkiye'ye döndü.

Roma'daki görüşmede Gabriel'in Erdoğan'a Deniz Yücel'in serbest bırakılması durumunda Türkiye-Almanya ilişkilerinin normalleşeceğine dair söz verdiği ifade edildi. Ancak, Türkiye tarafı daha sonra Gabriel'i ayrıntıları görüşmek üzere İstanbul'a davet etti. Şubat ayının ikinci haftasında gizlice İstanbul'a giden Gabriel bir kez daha Erdoğan ile bir araya gelerek Deniz Yücel'in serbest bırakılması durumunda atılacak adımların ayrıntıları ele alındı. Süddeutsche Zeitung'daki haberde, bu görüşmenin ardından Deniz Yücel'in serbest bırakılması için Türkiye tarafından adımların atılmaya başlandığı belirtildi.

DENİZ YÜCEL'İN BİR KAÇ GÜN İSTANBUL'DA KALMASINA İZİN VERİLMEDİ

Gazetenin haberine göre, Deniz Yücel bırakıldıktan sonra eşiyle birlikte bir kaç gün İstanbul'da kalmak, evini toparlamak istiyordu. Ancak, bu yeniden gözaltına alınma riski doğurabileceği gerekçesiyle kabul edilmedi. Özellikle Türk tarafının ülkede yeni bir tartışmaya yol açacağından ötürü Yücel'in kalmasına sıcak bakmadığı kaydedildi. Deniz Yücel'in serbest bırakıldığı gün Gabriel'in özellikle yetkili mahkemeye teşekkür etmesi, süreci hızlandırmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Deniz Yücel'in ifadesi görüntülü sistemle alınarak serbest bırakılmasına karar verildi.