Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ni takip etmek isteyen bazı gazetecilerin, güvenlik nedenleri dolayısıyla akreditasyonunun iptal edildiği bildirildi.

Weser Kurier gazetesinden yapılan açıklamada, G20 Zirvesi'ni izleyecek foto muhabiri Rafael Heygster'in akreditasyonun iptal edildiği, bu uygulamaya sebep gösterilmediği belirtildi.

Berlin merkezli Junge Welt gazetesinin açıklamasında da muhabir olarak G20 Zirvesi'ni takip edecek Willi Effenberger'in basın merkezine girdiğinde akreditasyon belgelerinin elinden alındığı, basın merkezine kabul edilmediği aktarıldı.

ADİL YİĞİT'İN DE AKREDİTASYON KARTI İPTAL EDİLDİ

Hamburg merkezli Avrupa Postası tarafından yapılan bir açıklamada ise, G20 Zirvesi'ni cuma günü engelsiz takip eden Avrupa Postası Genel Yayın Yönetmeni Adil Yiğit'e, bugün (cumartesi) güvenlik görevlisi polislerce basın merkezine girişte engel çıkarıldığı, BKA (Federal Kriminal Dairesi) onayıyla verilen akreditasyon kartına el konulduğu açıklandı.

G20 ZİRVESI ÖNCESİ YAPILAN DIŞİŞLERİ TOPLANTISINDA DA ENGEL ÇIKARILDI

Benzeri bir uygulamanın geçen yıl G20 Zirvesi öncesi (7-9 Aralık 2016 tarihleri arasında) Hamburg'da gerçekleşen ve 57 ülkenin Dışişleri Bakanlarının katıldığı Zirve sırasında da yaşandığına yer veren Adil Yiğit, Sınırsız Gazeteciler Örgütü'nün girişimi ve Der Spiegel dergisinin verdiği iki ayrı soru önergesi ile engelin aynı gün iptal edildiğini ifade etti. Yiğit yapılanın Türkiye'dekine benzer keyfi bir uygulama olduğunu savunarak, "G20'yi eleştiren gazetecilere karşı verilmiş adeta bir gözdağıdır" dedi.

Konuya yönelik Alman basınındaki haberlerde akreditasyonu iptal edilen başka gazetecilerin de olabileceği ifade edildi.

Güvenlik soruşturmalarını yapan dairenin açıklaması

Akreditasyonlara ilişkin güvenlik soruşturması yapan Federal Kriminal Dairesinin (BKA) resmi Twitter hesabında da konuya ilişkin açıklamaya yer verildi.

G20 Zirvesi ile ilgili güvenlik birimlerinin akreditasyon verilmemesi için bulguların olup olmadığını incelediği bildirilen açıklamada, iptallere Federal Basın Dairesi ile güvenlik birimlerinin ortak karar verdiği kaydedildi.

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Başkanı Frank Überall, güvenlik birimlerinin uygulamasını eleştirdi.