Fransa'da aşırı sağ tsunamisinin yaşanmasından endişe ediliyor.


İFOP anket kuruluşunun Le Figaro gazetesi ve Europe 1 radyosu için yaptığı ankete göre ilk turda aşırı sağcı Ulusal Cephe (Front National) oyların yüzde 30'u ile birinci parti olacak.

İkinci sırada yüzde 29 ile UMP ve UDİ partilerinden oluşan merkez sağcı ittifak geliyor.  İktidardaki Sosyalist Parti, 10 puan geriden yüzde 19 oy ile üçüncü sırada bulunuyor. Diğer partiler ise yüzde 10 sınırının altında kalıyor.  Sol partiler bugüne kadar il meclislerinin yüzde 60'ını elinde bulunduruyordu.

İFOP yetkilisi Jérôme Fourquet, iktidar partisinin daha ilk turda ağır yenilgi alabileceğine dikkat çekiyor.

Aşırı sağcı, yabancı düşmanı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Cephe'nin ise bu oyları alması halinde ikinci tura çok sayıda aday çıkarması bekleniyor.

ElectionScope tarafından yapılan başka bir ankete göre ise her ne kadar aşırı sağ birinci turun galibi olsa da, gelecekteki il meclis başkanlarının belirlenmesinde sadece hakemlik rolünü oynamakla yetinmesi gerekecek.  Ankete göre seçimlerin ilk turunda sağcı partiler Fransız kantonlarının yüzde 64'ünde birinci gelecek.

ElectionScope anketi aşırı sağcı parti Ulusal Cephe'ye yüzde 31, merkez sağa yüzde 33 oy veriyor. Sol partilerin tümünün oyların ancak yüzde 36'sını toplayacağı tahmini yapılıyor.

Bu seçimlerde ilgisizler yine en önemli sonuçlardan birini oluşturuyor. Fransızların yüzde 57'sinin sandık başına gitmeyeceği kaydediliyor.

ElectionScope anketine göre ikinci turda sağcı partiler geniş bir zafer kazanacak. Sağcı muhalefet partisi UMP ve merkez sağcı UDI partisi 2054 kantondan 1353'ünü alabilecek.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin 107 kanton elde etmesi bekleniyor.  İktidardaki Sosyalist Parti, ilk genel meclislerine 535 üye gönderebilecek. UMP ve UDİ partilerinin 1353 kantonda kazanması halinde, il meclislerinin yüzde 80'ini yönetebilecek.