Alman haftalık çıkan ‘Focus’ dergisinin internet sitesinde yayınlanan haber-yorumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eylül ayında IŞİD ile fiansal bağlantısı olduğu iddia edilen Maliye Bakanı ve damadı Berat Albayrak ile Almanya’ya geleceği belirtildi.

Gazeteci Frank Nordhausen tarafından ele alınan yazıda Erdoğan’ın damadı Berati Albayrak’ı kendisinden sonra veliaht olarak yetiştirdiğini belirterek, Albayrak’ın 2016 yılında RedHack ve Wikileaks yazışmalarının ayrıntılarını  hatırlattı.

Alman gazeteci Nordhausen’in haber-yorumu şu şekilde:  

‘Cumbuşkanı Erdoğan damadı Beratı Albayrak’ı sistematik bir biçimde halefi olarak  yetiştiriyor. Erdoğan Eylül ayında damadı ile Almanya’da devlet töreni ile karşılanacak.

Berati Albayrak hırslı, kibirli ve kurnaz biri olarak kabul edilmektedir. Berat Albayrak, Türk siyasetinin aynı zamanda çekim yıldızıdır. Üç yıl önce siyasete atıldı, milletvekili ve enerji bakanı oldu ve Haziran ayındaki parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra ülkenin en büyük ikinci devlet bakanı oldu.

Geriye dönüp bakıldığında, Albayrak'ın Erdoğan'ın halefi olarak onu yıllarca eğittiği ortaya çıkıyor.  Albayrak Erdoğan’ın veliahtı olarak kabul ediliyor. Ünlü bir İslamcı yazar olan babası Sadık Albayrak, Erdoğan’ın  en yakın arkadaşlarından biri.  Berati Albayrak İstanbul'da ekonomi okudu ve New York'un Pace Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesi aldı. 2004'te evlendiği Erdoğan'ın en büyük kızı Esra'yla da tanıştı. İstanbul'daki görkemli kutlama, Ürdün Kralı II. Abdullah da dahil olmak üzere 7 bin misafir ve dört devlet ya da hükümet başkanının katılımıyla gerçekleşti.

O zamandan beri Albayrak’ın yaşamı inişli çıkışlı devam etti.  29 yaşında Turkuvaz medya grubunu satın alan en büyük Türk şirketlerinden biri olan hükümete bağlı Çalık Holding'in Genel Müdürü müdürü oldu. Günlük yayınlanan  "Sabah" gazetesi daha sonra  Erdoğan'ın en önemli propaganda aracı haline geldi. 

Ardından siyasette dikey başlangıçlar  izledi: Albayrak, 2015 yılında AKP'ye katıldı,  parlamentoda güvenli bir liste pozisyonuna seçildi ve hemen bakanlığa terfi edildi. 
İngiliz "Financial Times" gazetesi Albayrak için şu yorumu kullandı: ‘Birdenbire dışardan, sarayın derin işleriyle içiçe geçen genç bir adam ortaya çıktı.’


Erdoğan'ın kendi oğulları ve diğer ikinci damadı siyasette bir yetenek göstermedi. Erdoğan'ın en küçük kızı Sümeyye ile farklı, ancak bir kadın olarak muhafazakar AKP'de üst makam için söz konusu değildir. Sadece damat  Berat Albayrak gerekli şartları getirmektedir. Her şeyden önce geri dönüşü olmayan bir güç içgüdü.

2016 yılında Redhack  ve daha sonra Wikilaks tarfaından Berati Albayrak’a ait olduğu iddia edilen e-mailler sızdırıldı. 2000 ile 20016 yıllarını kapsayan 5800 e-mail  yayımlandı ve daha sonra Türk hükümeti haber sitelerini  hemen engelledi.

ALBAYRAK’IN IŞİD İLE FİNANSAL BAĞLANTILARI OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR

Wikileaks’in yayınladığı eloktronik posta adreslerinde Berati Albayrak’a ait altı bine yakın e-maili yayımladı. Uluslararası siyasetin önde gelen isimleri ve kuruluşlarına ait  gizli belgeleri paylaşan Wikileaks’ın internet üzerinden sızdırdığı bu mailler, ‘Albayrak’ın IŞİD’le petrol ticaretiyle birlikte anılan Powertrans şirketiyle bağlantısını’ ortaya koyuyor. Sızdırılan maillere göre Albayrak’a ait olan şirket Kuzey Irak üzerinden petrol ithal etmekteydi.Albayrak bütün bu iddiaları ret etti ancak yazışmaların gerçekliğini reddetmedi.

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, ailesini  İslam ve muhafazakar değerler içinde örnek bir model olarak sunmaktadır. Ancak wikileaks yazışmalarında damadı Berati Albayrak ile farklı bir resim ortaya çıkıyor. Sızırılan yazışmalarda Berati Albayrak’ın seks oyuncaklarına düşkün olduğu ve internet üzerinden birçok seks oyuncağı siparişinde bulunduğu ortaya çıkıyor. Yine diğer bir yazışma  Albayrak'ın eşi Esra olmadan arkadaşlarıyla birlikte Miami'ye uçtuğunu gösteriyor. Bir yazışmada Albayrak “Elbette eşinize  zarar verdiğinizi düşünmüyorum, ama neden eşleriniz olmadan neredeyse hiç kimsenin bu kadar sıcak olduğu bir yere gitmiyorsunuz?” bu mailde eşini şikayet ediyor.  Yazışmalarda Berati Albayrak’a e.mail yazan biri "Bütün bunlar İslam’a uygun mu?’ şeklinde soru yöneltiyor. " Albayrak'ın cevabı ise kısaydı: "Eğer mutsuzsanız, babanızın  evine geri dönün!"

ALBAYRAK GÜLEN  OKULLARININ ÖĞRENCİSİYDİ 

Berati Albayrak Fethullah Gülen cemaatine ait Fatih Kolejine gitti. 

Aslına bakılırsa, kayınbiraderiyle ( Erdoğan) neredeyse mükemmel bir uyum içinde hareket tmektedir. Albayrak'ın ilk Merkez Bankası toplantısından önce yatırımcılara güvence vermeye çalıştı. Ancak, asıl soru, Erdoğan'ın iradesine karşı, daha yüksek politika oranlarının uygulanmasına cesaret edip etmeyeceğiydi.Cevap Merkez Bankası tarafından 24 Temmuz'da verildi. Erdoğan'ın düşük faiz oranlarının düşük enflasyon anlamına geldiği yönündeki görüşünü takiben beklenen faiz artırımı kendisini gösterdi. İngiliz ekonomi analisti Mark Bentley, "Albayrak, iş dünyasındaki kredisini kaybetti" diyerek, "karar, sadece onun kayınbiraderine politik olarak yöneldiğini açıkça gösteriyor’ şeklinde yorum yaptı.

Süheyla Kaplan