ERDOĞAN'IN VİYANA ZİYARETİNDE İPTAL Mİ EDİLECEK?

Avusturya'da yaşayan 100 bin civarındaki Türkiye kökenli göçmenin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez oy kullanma haklarının olması, Başbakan Erdoğan'ı Avusturya'ya hareketlendirdi.

Başbakan Erdoğan'ın Almanya ziyaretinde  'Türklerin Asimilasyonu' konusundaki sarfettiği sözler, kendisi gelmeden tartışmalara yol açtı. 

8 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi için Almanya'nın Köln şehrinden sonra, Viyana'da Donau nehri üzerinde, 19 Haziran günü Albert-Schultz-Eishalle salonunda bir konuşma yapması beklenen Erdoğan'ın, Avusturya'ya gelmesi henüz kesinleşmedi. Başbakan Erdoğan ve Rusya devlet Başkanı Wladimir Putin'in (24 haziran) Viyana ziyareti siyasilerin tepkisini çekti.

Irak'taki son gelişmeler ve Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'un (ÖVP- Avusturya Halk Partisi) ziyaret öncesi "Asimilasyon" ve uyum konusundaki sert uyarılarından sonra ziyaretin iptalinden söz edilmeye başlandı. Konuyla ilgili UETD Avusturya Başkanı 
Abdurrahman Karayazılı'nın "Kutlama Başbakan Erdoğan gelse de, gelmese de yapılacaktır" sözleri soru işaretlerine yol açtı.

  DIŞİŞLERİ BAKANI SEBASTIAN KURZ: ERDOĞAN'I ZAMANINDA UYARMAK İSTİYORUM

Başbakan Erdoğan'ın Avusturya'da 19 Haziran günü bir konuşma yapacak olması, Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz tarafından uyarıldı. Erdoğan'ın yurtdışı Türklerini hedefleyen ziyaretlerinde sert ifadelerden kaçınması gerektiğine dikkat çekti. "Erdoğan'ı zamanında uyarmak istiyorum" sözlerine de yer veren Kurz, "İnsanlar kökenlerinden ve yeni ülkelerinden dolayı gurur duyabilirler. Türkiye kökenli Avusturyalılar burada yabancı değil, Avusturyalıdırlar " dedi.

YANLIŞ KONUŞMA BİZİ GERİYE GÖTÜRÜRÜR VE İKLİMİ ZEHİRLER

Genç Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz uyarısını şu sözlerle yaptı; “Erdoğan’ı açıkça uyarıyorum: Avusturya toplumunu bölmeye kalkışmasın. Uyum hassas bir konu. Başbakanın yanlış bir konuşması bizi geriye götürür ve iklimi zehirler. Erdoğan’ın buradaki Türklere ‘Almanca öğrenin ve Avusturya’ya sadık kalın’ gibi doğru şeyler söyleme sorumluluğu var. Ama Almanya’daki gibi tam tersi bir konuşma olursa, bu sadece toplumumuzun değil, burada yaşayan Türk göçmenlerin de zararına olur.” dedi.