Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dündar'a yönelik sözlerini "tehdit" olarak değerlendiren dış basınının konuya ilişkin haberleri şöyle:

ABD BASINI:

Newsweek: Erdoğan seçimler yaklaşırken Suriye silahları yüzünden gazeteciyi tehdit etti

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecinin Türk İstihbarat Servisi tırlarının Suriye'ye silah taşıdığı haberi üzerine 'bunun bedelini ödeyecek' diyerek tehdit etti.

New York Times: Erdoğan editörü Suriye tırları yüzünden tehdit etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilere son saldırısında Türk tırlarının Suriye'ye silah taşıdığı ile ilgili haberi yapan gazete editörünü 'büyük bedel ödeyecek' diyerek tehdit etti. Cumhuriyet gazetesi editörü Can Dündar'a anti terör yasalarını aştığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldı.

AVUSTURALYA BASINI:

ABC Online: Erdoğan, 'Suriye'ye silah taşıyan tırları haber yapan gazeteci cezalandırılacak' dedi

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'ye silah taşıdıkları iddia edilen tırların özel haberini yapan gazetecinin cezalandırılacağını söyledi.

ALMAN BASINI:

Zeit Online: Erdoğan silah sevkiyatını yazan gazeteyi tehdit ediyor

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli muhaliflere silah gönderildiği iddialarını haberleştiren bir gazeteyi tehdit ediyor. Erdoğan Pazar akşamı, 'Bu haberi özel haber olarak yapan kişi de öyle zannediyorum ki bunun bedelini ağır ödeyecek. Onun bu olaydan ceza almadan kurtulmasına izin vermeyeceğim' sözlerini sarf etti."

n-tv.de: Suçlayıcı raporlar yayımlandı. Erdoğan Şef Editörü tehdit ediyor

"Türk istihbarat teşkilatı MİT'in Suriye'ye silah sevkiyatına karıştığı iddia ediliyor. Muhalif Cumhuriyet gazetesi suçlayıcı belgeler yayımladı. Türkiye Cumhurbaşkanı casusluktan bahsediyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli muhaliflere silah gönderildiği iddialarını haberleştiren Can Dündar'ı açıktan tehdit etti. Erdoğan devlet televizyonu TRT'de 'Bedelini ağır ödeyecek' dedi."

Deutsch-Türkisches Journal.de: Erdoğan Genel Yayın Yönetmenini canlı yayında tehdit etti

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan canlı yayında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ı tehdit etti. Erdoğan Dündar'ı casusluk ve gizli sırları açıklamakla itham ediyor. Dündar, Cuma günü Suriyeli muhaliflere silah gönderildiğine dair iddiaları bir video ile haberleştirmişti. Erdoğan TRT ekranlarında canlı yayında, 'İstedikleri Türkiye'nin imajına zarar vermek. Özel haber olarak bu haberi yayınlayan kişi yüksek bir bedel ödeyecek. Onun gereken cezayı alması için elimden geleni yapacağım' diye konuştu."

DPA: Hükümeti eleştiren Türk medyası baskı altında

"Cumhurbaşkanı tüm televizyonlarda", "Hükümeti eleştiren Türk medyası baskı altında" ifadeleriyle başlayan ve "Türk medyasına blokaj" başlıklı haber, Almanya'da gündeme oturdu. Alman Basın Ajansı (DPA)'nın servis ettiği çok sayıda saygın yayın organının kullandığı haberde, Can Dündar olayı da ayrıntılı olarak verildi. Dündar hakkında casusluk ve terör propagandası yapma suçlarından soruşturma açıldığı belirtildi.

Seçim kampanyasını medya belirliyor

Sürekli olarak haberlerin sansüre uğratıldığı ve gazetecilerin mahkemeye verildiği yer alan haberde "Aynı zamanda İslamcı-tutucu parti AKP'li politikacılar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sürekli olarak ekranlarda" ifadesi yer aldı. Haberde "Türk televizyonları seçimlerde çok önemli rol oynuyor" denirken, RTÜK'ün bazı televizyon kanallarının sadece Erdoğan ve Davutoğlu'nun konuşmalarını yayınlamalarını eleştirdiği yer aldı.

Hükümeti eleştiren haberlere para cezaları

Mirjam Schmitt imzalı haberde RTÜK üyesi Ali Öztunç'un da görüşlerine yer verirken "Türkiye'de basın kesinlikle özgür değil. RTÜK yayın sahiplerinin tepesinde Demokles'in kılıcı gibi sallanıyor. Bununla siyasi sistemin devamı amaçlanıyor" ifadelerine yer veriliyor.

Medya gruplarına devletin etkisi

Gazeteci Mustafa Hoş'un "AKP medyayı kontrol altında tuttuğu için başarılı oluyor" ifadesine yer verilen haberde, Türk medya yapısının devletin karışmasına yatkın olduğu iddia ediliyor.

Medyaya baskı Rusya'dan beter

24 ve NTV'nin eski program sorumlularından gazeteci Mustafa Hoş'un açıklamalarına da yer verilen haberde, "Hükümet tarafından doğrudan müdahaleyi kendim yaşadım. Her gazete ve televizyonda, görevi çalışanları takip etmek olan kişiler var. Bu durum Rusya'dan daha beter" ifadesi yer aldı.

İSVİÇRE BASINI

Tribune de Geneve: Recep Tayyip Erdoğan bir gazeteyi tehdit etti

İsviçre'de yayın yapan Tribune de Geneve gazetesi, Erdoğan'ın Cumhuriyet gazetesi yönetimini resmen tehdit ettiğini yazarken, Türkiye'de 7 haziranda yapılacak olan parlamento seçimlerine az bir zaman kala Recep Tayyip Erdoğan'ın bu şekildeki davranmasının muhalefetin tepkisine sebep olduğunu ifade etti. Gazete, "Erdoğan hükümetinin Suriye'deki aşırı İslamcılara silah sevkiyatında bulunmasının gazetede yayınlanması üzerine Erdoğan bunu hiçbir zaman affedemeyeceğini ve bunun için de gazete sorumlularına ağır bir bedel ödeteceğini söyleyerek resmen tehditte bulundu" diye yazdı. (Cumhuriyet)