Alman Bild gazetesi Berlin ve Ankara’daki hükümet kaynaklarına dayandırarak yayınladığı haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eylül ayı sonunda Almanya’ya resmi ziyaret düzenleyeceğini yazdı. Henüz resmi açıklama yapılmasa da Erdoğan’ın Almanya’yı ziyaret edeceği haberleri muhalefet partilerini harekete geçirdi.

Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir, Erdoğan’ın demokrat bir devlet başkanı olmadığını belirterek, Almanya hükümetinin kendisini demokratik devlet liderlerine özgü resmi bir törenle karşılamaması gerektiğini belirtti. Özdemir, Merkel hükümetinin Erdoğan’a Almanya’da Türk kökten dinci, milliyetçi çabalara asla izin verilmeyeceğini söylemesinin zamanının geldiğini de sözlerine ekledi.

PROPAGANDA GÖSTERİSİNE KARŞI UYARI

Aşırı sağcı popülist Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) de Erdoğan’ın Türkiye’de otokratik bir devlet modeli inşaa ettiğine dikkat çekerek Almanya ziyaretine karşı çıktı. AfD Meclis Grubu Başkanı Alice Weidel Alman Haber Ajansı’na (DPA) verdiği demecinde “Erdoğan’ın Mesut Özil’i politik araç haline getirmesinden sonra böyle bir ziyarete kesinlikle gerek yoktur" dedi. Weidel ayrıca Özil tartışmasından dolayı Erdoğan yandaşlarının Almanya’ya karşı kin içeren bir kampanya başlattıklarını da iddia ederek Almanya ziyaretinin bir propaganda gösterisine dönüşme olasılığı nedeniyle hükümetin duylarlı olması gerektiğinin altını çizdi.

SOL PARTİ: ZİYARETİ KABUL ETMİYORUZ

Sol Parti Berlin milletvekili Hakan Taş ile aynı partinin Federal Milletvekili Helin Evrim Sommer, Erdoğan’ın Almanya ziyaretine niçin karşı olduklarını değerlendirdiler. Taş, Sol Parti olarak ziyarete karşı çıktıklarını söyledi, gerekçelerini ise şu şekilde sıraladı:

“24 Haziran seçimlerinden sonra Erdoğan’ı kutlayan ilk yabancı ülke temsilcileri arasında yer alan Almanya Başbakanı Merkel’in Erdoğan ziyaretine yeşil ışık yakarak meşrulaştırması anlaşılır bir şey seğil. Giderek tüm yetkileri ele geçiren, OHAL sistemini farklı bir kılıfa sokarak devam ettiren Erdoğan’ın Almanya’ya resmi ziyarette bulunmasını Sol Parti olarak kabul etmemiz mümkün değildir.”

"ERDOĞAN’IN RESMİ DÜZEYDE KABUL GÖRMESİ UTANÇ VERİCİ"

Almanya başta olmak üzere AB üyesi ülkelerin tamamının Türkiye ile ekonomik işbirliğini askıya almaları gerektiğini söyleyen Taş, “Binlerce insanın işten çıkarılmasına, yargılanmasına ve tutuklanmasına sebebiyet veren bir liderin Almanya’da resmi düzeyde kabul görmesi savunulamaz. ‘Mülteciler AB sınırlarını zorlamasın’ politikası devam ettirildiği müddetçe Türkiye demokrasiden daha da uzaklaşacaktır. Almanya ve diğer AB ülkeleri, Türkiye’yle ilişkilerini bir kez daha gözden geçirmeli ve ilk adım olarak da ekonomik işbirliğini askıya almalı” dedi.

Tutuklu gazeteciler, siyasetçiler ve haksız yere cezaevlerinde tutulanlar serbest bırakılmadıkça Türkiye muhalefetine destek vereceklerini belirten Taş, Alman kamuoyunun duyarlı davranması gerektiğini de söyledi.

Sol Parti Federal Milletvekili Helin Evrim Sommer de Erdoğan'ın Almanya ziyaretine karşı olan siyasetçilerden. Sommer şunları söyledi:

Alman hükümeti Erdoğan'ın sözde demokrat, antidemokratik ve savaş kışkırtıcı politikalarına karşı açık tavır almalıdır. Erdoğan'ın askeri törenle karşılanıp devlet ziyareti ile onurlandırılması yanlıştır. Alman hükümeti bu konuda kararlı davranmalıdır.

ERDOĞAN ASKERİ TÖRENLE KARŞILANACAK

Alman Bild gazetesi ziyaretin gerçekleşmesi halinde, Erdoğan’ın 2014 yılından bu yana ilk kez Berlin’e geleceğini yazdı. Erdoğan’ın başbakan iken Almanya’ya resmi ziyaret yaptığını hatırlatan Bild, Erdoğan’ın bu ziyaretinde Merkel’le bir araya geleceğini, ayrıca Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından askeri törenle karşılanacağını ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue’de onuruna ‘devlet yemeği’ verileceğini de duyurdu.

Erdoğan son olarak geçen yıl Temmuz ayında Hamburg’da düzenlenen G20 Zirvesi’ne katılmak için Almanya’ya gelmişti. Yine geçen yıl Nisan ayında düzenlenen referandum oylaması öncesinde, Erdoğan’ın Almanya’da miting düzenlemek istediğine ilişkin haberler tepkilere neden olmuş, hükümet diplomatik yollar üzerinden söz konusu mitinge olumlu bakmadığını Türkiye’ye bildirmişti. Ardından Erdoğan’ın G20 toplantısı kapsamında Hamburg’da Türk vatandaşlarına seslenmesi için yapılan tüm salon başvurularının reddedildiği ve AKP’ye salon bulunamadığını öne sürülmüştü.

Süheyla Kaplan