Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Nisan’da Washington’da barışçıl gösteri yapanlara saldıran ve ABD tarafından haklarında yakalama kararı çıkarılan  korumalarını Almanya’da düzenlenen G 20 Zirvesine getirmek istediği ancak Almanya’nın buna izin vermediği öğrenildi.

Alman Die Welt gazetesi, Dışişleri Bakanlığı’na yakın çevrelerden aldığı bilgiye göre ABD tarafından haklarında yakalama kararı çıkarılan korumaların Almanya’ya girişine izin vermeyeceklerine yer verdi.

Erdoğan’ın ABD tarafından aranan korumalarını 7-8 Temmuz’da Almanya’nın Hamburg kentinde  düzenlenecek G 20 Zirvesine getirmek istediğine ilişkin konu önceki gün Federal Meclis İçişleri Komisyonu’nda  gizli bir oturumda dile getirildi. Basına kapalı gerçekleşen gizli oturumda ABD’de göstericilere karşı uygulanan bir şiddetin Almanya’da gerçekleşmesine izin vermeyecekleri dile getirildi ve sözkonusu bu korumaların Almanya’ya girişine rota verildi.

Federal Kriminal Dairesi ( BKA) korumaların ABD’dekine benzer bir durumun yaşanmasına burada imkan vermeyeceklerini bildirdi. BKA yetkilisi Alman Die Welt gazetesine verdiği demecinde yabancı korumaların ancak kendilerine yönelik bir saldırı durumunda müdahale haklarının olduğunu onun dışında yabancı bir ülkede herhangi bir yaptırımlarının bulunmadığının altını çizdi.

Hamburg Polis Teşkilatı Sözcüsü Ulf Wundrack önceki gün yaotığı açıklamada AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarının Washington’da “Demirtaş’a özgürlük” dövizleri taşıyan protestoculara saldırısını hatırlatmış ve şöyle söylemişti:  ‘ Washington’daki gibi Türk Cumhurbaşkanı’nın korumalarının göstericilere müdahale etmesi gibi sahneler Hamburg’da yaşanmayacak. Böyle bir şey olması halinde polis devreye girecek.’

Hamburg Emniyet Müdürü Ralf Martin ise yabancı heyetlerin güvenlik görevlilerinin kesinlikle polisin sahip olduğu yetkilere sahip olmadığını hatırlatarak ‘  Sadece acil yardım durumlarında güvenlik görevlileri devreye girebilir” dedi.

Süheyla Kaplan /Almanya