Kolombiya gezisi öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Bunu sayın Başbakana da söyledim" dedi.

Erdoğan, Hakan Fidan'ın adaylığını kabul etmenin Başbakanın takdiri olduğunu, buna karışmasının ise söz konusu olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü: "Muhalefetin MİT’in başındaki birinin aday olup olamayacağına dair değerlendirmelerini de takdir etmiyorum. Her memurun nasıl böyle bir hakkı varsa, Fidan'ın da vardır. Devlet aygıtı içinde çalışan hiç kimseye böyle bir yasak yoktur."
MİT Müsteşarı Hakan Fidan 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde milletvekili adayı olmak için dün görevinden istifa etmişti.

Hakan Fidan'ın istifası 10 Şubat Salı gününden itibaren geçerli. Fidan, 25 Mayıs 2010 tarihinden bu yana MİT Müsteşarı olarak görev yapıyordu.

Davutoğlu 7 Şubat'ı hatırlatmıştı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fidan'ın istifası ile ilgili olarak, "7 Şubat'a denk gelmesi planlanmış bir husus değil ama millete ve devlete hizmet edenlerin önünde ufkun hiç bitmeyeceğini gösteren anlamlı bir tevafuktur" demişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yorumu ise "Tabii başbakanlık koltuğu boş olunca, böyle bir arayışa girildi. Öyle anlaşılıyor" olmuştu. Hakan Fidan, MİT Müsteşarlığı görevini yürüttüğü 7 Şubat 2012 tarihinde Başsavcı Sadrettin Sarıkaya tarafından, KCK operasyonu kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmıştı.

Bunun üzerinde Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesinde değişiklik yapılmış; MİT mensuplarının veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, görevin niteliğinden doğan ve görevi ifa sırasında işledikleri iddia edilen suçlar nedeniyle haklarında soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlanmıştı. Bu olayda hükümet Fethullah Gülen Cemaatini "darbe yapmaya çalışmak" ile suçlamıştı.