Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Cuma Namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'yle ilgili Gümrük Birliği açıklamalarını eleştiren Erdoğan, Almanya'yı "iç çekişmelerini bu sürece taşımakla" suçladı.

CDU, SPD ve YEŞİLLERE OY VERMEYİN

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya'daki Türk seçmenlere çağrıda bulunarak, "Almanya şu anda işte 25-30 gün sonra yapılacak olan seçim için adeta SPD ve Hristiyan Demokratlar olarak 'Türkiye'yi ne kadar hırpalarsak o kadar içeride fazla oy alırız' havasına düşmüşlerdir. Ben de Almanya'daki bütün soydaşlarıma diyorum ki sakın bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hristiyan Demokratları ne SPD'yi ne Yeşilleri. Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır" dedi.

Almanya'da 24 Eylül tarihinde yapılacak genel seçimlerle ilgili olarak Erdoğan, Almanya'daki Türklere de seslendi. "Hristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar ve Yeşillerin Türkiye'nin düşmanı olduğunu" söyleyen Erdoğan, Türk kökenli seçmenlere "Türkiye'ye karşı düşmanlık yapmayan siyasi partileri destekleme" çağrısında bulundu.

"Türkler gerekli dersi vermeli"

Almanya'nın "AB müktesebatına uymayan ülke konumunda" olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, "Sorumlu aranıyorsa Almanya'dır. (Oyunuzu) orada Müslüman düşmanlığı yapmayan partilere verin. Bu artık Almanya'da yaşayan tüm vatandaşlarımın onur mücadelesidir" dedi. 

"Onların aklına ihtiyacımız yok" diyen Erdoğan, "Buradaki siyasi partilerin bu mücadeleyi demokratik bir tavır içerisinde yürütmeleri lazım. Bunu Hamburg Zirvesi'nde de gördük. Oradan döndük geldik ama değişen bir şey yok" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Almanya'da oy kullanacak Türk kökenli 1 milyona yakın seçmen olduğunu hatırlatarak "Türk seçmenlerimizin özellikle Türkiye'ye bu denli saygısızlık yapan bu siyasi partilere karşı sandıkta oylarını kullanırken gerekli dersi vermeleri gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Angela Merkel

"Onlar suçluyu istiyor, biz teröristi istiyoruz"

Erdoğan, Adil Öksüz'ün Almanya'da görüldüğü iddialarına dair Türkiye'nin Almanya'ya verdiği notaya da değindi. "Üzerlerine düşen diplomatik görevi yaptıklarını" belirten Erdoğan, "Almanya'dan bu konuda gerekli adımı atmasını bekliyoruz" dedi.

Erdoğan "Orada bulunan bu teröristleri kendilerinden istiyoruz. Onlar suçluyu istiyor, biz teröristi istiyoruz. 4 bin 500 terörist dosyasını ben sayın Merkel'in kendisine verdim. Hala bekliyoruz. Onların burada 3-5 tutuklusu var, sürekli bunları istiyorlar. Kusura bakmasınlar, bizim de yargımız var" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, perşembe günü İspanya'nın Barcelona kentinde gerçekleşen terör saldırısını da kınayarak "DEAŞ'ı kınamanın ötesinde lanetliyoruz" dedi.