Çin gezisine çıkmadan önce açıklamalarda bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ülkede milli birliğimize kast edenlerle bir çözüm sürecini devam ettirmek, öyle zannediyorum ki mümkün değil. Olması gereken nedir? Milli birliktir, kardeşliktir" dedi. Çözüm sürecinin istismar edildiğini ifade eden Erdoğan, genel seçimlerde sürecin "ciddi manada zarar gördüğünü" söyledi.


Erdoğan, milli birliğin çözüm sürecinin önünde olduğunu ifade ederek "Bununla bu ülkede 78 milyon vatan evladı, bugüne kadar verilmiş haklar neyse bu hakları aynen kullanacaktır. Geri adım söz konusu değildir" şeklinde konuştu. 

"Türkiye'nin Kandil'de ve içerde vermiş olduğu mücadelenin sıradan bir mücadele olmadığını kaydeden Erdoğan, IŞİD'e yönelik operasyonlara da değinerek "Eş zamanlı olarak gerek DEAŞ ile gerek diğer terör örgütleriyle verilmekte olan mücadele bu ülkenin basit bir itibar mücadelesi de değildir. Sadece ve sadece milletimizin can güvenliğine kast edenlere karşı devletin üzerinde olan görevi yerine getirme mücadelesidir" şeklinde konuştu.

NATO'dan destek beklentisi

Açıklamasında NATO toplantısına da değinen Erdoğan, NATO antlaşmasının dördüncü maddesinin uygulanması gerektiğini belirterek "saldırıya uğramış olan Türkiye'nin kendini koruma hakkını kullandığını ve sonuna kadar da kullanacağını" söyledi.

Erdoğan, "NATO’nun da bu konuda hazırlıklı olması talebimiz var. ABD’nin açıklamalarını duydunuz, DEAŞ nasıl bir terör örgütüyse, terör örgütüyle savaştığını iddia eden PKK da terör örgütüdür diye açıklama yaptı" şeklinde sözlerini sürdürdü.

BM endişeli

Öte yandan Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonları nedeniyle Birleşmiş Milletler endişeli. Gelişmeler nedeniyel kaygı duyduğunu açıklayan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, hızlı bir şekilde yapıcı barışçıl çözümü amaçlayan diyaloğa geri dön

ülmesini umduğunu söyledi.

Ban tüm tarafları "Türkiye'deki insanları geçmişteki acılara sürükleyecek ölümcül çatışmalardan vazgeçmeye" çağırdı. DW/dpa/HS/NH