Portekiz’in başkenti Lizbon’da bu yıl 16. kez düzenlenecek DocLisboa Uluslararası Film Festivali’ne Türkiye Büyükelçiliği’nin sansür çabası damga vurdu. 

Avrupa’nın önemli film festivallerinden DocLisboa’ya bu yıl Türkiye ve Ukrayna büyükelçiliklerinin sansür girişimleri tartışma yarattı. Festival direktörü Cintia Gil, festivalin Sailing the Euphrates (Fırat’ta Yolculuk) bölümünde gösterilecek olan Senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı, Şerif Gören’in yönettiği “Yol” (Yol. The Full Version) filminin katalogda yer alan özetindeki “Kürtlerin yok edilmesi” ibaresinin kaldırılması yönünde kendilerine Türkiye Büyükelçiliğinden bir talep geldiğini belirtti. Bir elçilik yetkilisinin bu konuda kendileriyle konuştuğunu söyleyen Gil, ayrıca yine aynı programdaki “Armenia, Cradle of Humanity” (Ermenistan, Medeniyetin Beşiği) adlı filmin özetindeki “Ermeni soykırımı” ibaresinin kaldırılması yönünde de bir baskı uygulandığını söyledi.

Öte yandan Türkiye, festival yönetimine baskı yapan tek ülke değil. Ukrayna Büyükelçiliği de festivalde yer alan “Their Own Republic” adlı filmin gösterilmemesi için festivale bir mektup yolladı. Büyülelçi Inna Ohnivest’in imzasını taşıyan mektupta filmin terörizme destek verdiği gerekçesiyle programdan çıkarılması gerektiğini savundu.

İki ülkenin bu baskısı karşısında geri adım atmayan festivalin direktörü Cintia Gil ise, “DocLisboa tarafsız bir festival değildir, politik duruşumuz vardır ve müdahaleyi kabul etmeyiz. Hatırladığım kadarıyla festival tarihinde ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Bunun normalleştirilmesini asla doğru bulmuyoruz. Bu elçilikleri tartışmalara katılmaya ya da gazetelerde bu konudaki görüşlerini yazmaya davet ediyoruz. Nasıl isterlerse, ama kamuya açık olarak” dedi.