Almanya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel (SPD), Bild gazetesine verdiği röportajda Türkiye'ye seyahat uyarısında bulundu.

Sigmar Gabriel, Türkiye'nin Erdoğan'dan sonra da var olmaya devam edeceğini belirterek, "Türkiye ile, Türklerle değil, hükümet ve Cumhurbaşkanı'nın politikalarıyla" sorunları olduğunu vurguladı.

Gabriel, Türkiye'ye seyahatlere yönelik uyarılar konusunda açıklama yaptı. Türkiye'ye seyahat konusunun iyi düşünülmesi gerektiğini belirten bakan, "devletin, vatandaşları adına Türkiye'ye seyahat edip etmeyeceklerinin kararını alamayacağını" ancak bunu şu aralar "gönül rahatlığıyla” da tavsiye edemeyeceklerini ifade etti.

"Otel sahibi Gülenci olmakla suçlanırsa..."

Gabriel, Alman vatandaşlarının neden Türkiye seyahatleri konusunda iyi düşünmeleri gerektiğini de bir örnekle izah etti. Bakan, yıllarca Türkiye'de tatil yapan, aynı oteli tercih eden ve otel sahibiyle arkadaş olan Almanların halihazırda Türk hükümetinin politikaları nedeniyle bir anda şüpheli konumuna düşebileceğine dikkat çekti.

Otel sahibinin Gülen yapılanmasına yakın olduğu gerekçesiyle suçlanması durumunda, Alman misafirin de şüpheli konumuna düşme ihtimali olabileceğini belirten Gabriel, "Türk hükümeti için Erdoğan'ı kabul etmeyen herkes ve bir şekilde Gülen yapılanmasına yakın durduğu şüphesi olan herkes terörist kabul ediliyor” dedi.

"AB Bakanı Ömer Çelik'in sözlerini ciddiye almıyorum"

Türkiye AB Bakanı Ömer Çelik'in kendisine yönelik "aşırı sağcı ve ırkçılardan kopya çekiyor” şeklindeki sözlerine de değinen Gabriel, Erdoğan'ın "Nazi Almanyası" benzetmelerine kıyasla Çelik'in sözlerine daha profesyonelce yaklaşabileceğini belirterek, "Bu tür ifadeler benim için Türk hükümetinin artık sunacak argümanı kalmadığının bir göstergesi" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı, bu tür ifadeleri sövgü olarak gördüğünü ve ciddiye almasının mümkün olmadığını kaydetti.