Süheyla Kaplan

 ‘’Erdoğan, foyası ortaya çıkan diktatör, islamcı olarak Büyük Atatürk’ün laik, batı yönelimli Türkiye’yi sistematik bir biçimde dinci otoriter bir sisteme dönüştürmeye çalışmaktadır’


MÜTTEFiK Mi ? TÜRKİYE VE KATAR BİZİM DÜŞMANIMIZ!


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in Irak Şam İslam Devletine (İŞİD) karşı mücadele etmek için NATO ülkesi üyelere ortak mücadele planı yapmak üzere çağrıda bulunması üzerine  Alman Die Welt gazetesi,   Türkiye ve Katar’ın dış politikada iki yüzlü  bir politika izlemiş olmasından dolayı oluşturulmak istenen ittifakı zorlayacağını savundu.

 

Alman Die Welt gazetesinden Lord Weidenfeld ‚İttifak mı? Türkiye ve Katar bizim düşmanımız!’ başlığıyla bir makale yazdı. Haber-yorumda Erdoğan’ın dış politikada iki yüzlü bir politika izlediği ve Erdoğan için foyası ortaya çıkan diktatör, islamcı lider tanımlaması yapıldı.

 

Haber- yorum şu şekilde devam ediyor :

 

’’ABD Dışişleri Bakanı Hennry Kissinger Obama’ya Avrupa ve Nato üyesi ülkelerini de yanına alarak  kamuoyu baskısı olmadan ve herhangi bir gecikme olmadan barbar İŞİD ile mücedeleye karşı öncülük etmesi için çağrıda bulunuyor.  İŞİD’in uygar dünya için tehdit olduğu açık bir gerçek. Bu kez Obama İŞİD’e karşı mücadelenin ana hatlarını belirlemek istiyor gibi görünüyor.

 

Ancak NATO ülkesi iki partnerle bu ortaklığı zorlayacak gibi. Türkiye ve Katar.

 

Erdoğan’ın Türkiyesi NATO ülkesi bazen belirsiz/ şeffaf olmayan bir rol oynamaktadır. Ancak Erdoğan, foyası ortaya çıkan diktatör, islamcı  olarak Büyük Atatürk’ün laik, batı yömelimli Türkiye’yi sistematik bir biçimde dinci otoriter bir sisteme dönüştürmeye çalışmaktadır.

 

Erdoğan İsrail ile birlikte çok sayıdaki cihadisti Türkiye sınırından Suriye’deki kriz bölgesine geçişine izin vermekte, Kürtlerle ikili bir politika yürütmekte  - Kürtlere kendi bağımsız bölgelerinde ( otonom bölge) ekonomik yardım etmekte- ancak Türkiye’de ise Kürtlere ikinci sınıf muamelesi uygulamakta. Erdoğan’ın karakteri İsrail eski Başbakanı İzak Rabin’in Filistin lideri Yaser Arafat hakkındaki söylediklerini çağrıştırdı : ‘’ Onun karakterini ölçmek, bir lastik bandıyla yılan balığını yakalamak kadar kolaydır’....


KATAR ?


Obama’nın göz kamaştırıcı diğer ortağı ise zengin Katar. Katar Haması ve diğer islamcı radikal grupları ekonomik olarak finanse etmekte ancak diğer taraftan Amerikan kuruluşları, kültür ve El -.Cezire gibi medya kurumlarını da maddi olarak desteklemekte. New York’taki  İngiliz bir medya şirketi sahibi – daha önce Kaddafi’nin oğlu ile birlikte çalışmıştı- Katar’ın Amerikan şirketleri için önemli bir müşterisi olduğunu söyledi. Katar da dış politikada iki yüzlü bir politika izlemektedir. Petrol ve doğal gaz anlaşmalarıyla ülkeleri kendisine bağlamakta.

 

Mısır’da da durum karışık. Mısır Savunma Bakanı SISI ile birlikte çalışan  Amerika ve yatıştırıcı Batının egzersizi ile Mısır’da başarılı bir zafer olabilir. Ancak eleştirmenler İkinci Dünya Svaşında Hitler rejimine karşı eşit olmayan politik bir ittifakı hatırlasınlar. Churcill’in İngilteresi ile Stalin’in Rusyası...Bunların da aralarında ortak hiçbir şey yoktu.... İŞİD’e karşı oluşturulmak ( Türkiye ve Katar’ın fonksiyonları nedeniyle ) istenen ittifak da buna benziyor.’’