Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, "terör propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığı tahrik etmek" suçlamaları ile tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gözaltına alındıktan iki hafta sonra İstanbul Adliyesi'ne getirilen Deniz Yücel, savcılıktaki sorgusunun ardından tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilmişti.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, adliyede Deniz Yücel'in mahkemenin kararını beklerken çekilmiş bir fotoğrafını Twitter üzerinden paylaştı.

Deniz Yücel'e sorgusunda yaptığı haberlere ilişkin sorular yöneltildiği bildirildi. Yücel'e Güneydoğu'da Kürtlerle ilgili yaptığı haberler konusunda ve Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın hacklenen e-postalarına ilişkin sorular sorulduğu kaydedildi.

Die Welt gazetesinde yer alan haberde Deniz Yücel'in avukatları Veysel Ok ve Ferat Çağıl'ın yedi gün içinde tutukluluk kararına itiraz etmeyi planladıkları belirtildi. 

Türk ve Alman vatandaşı olan 43 yaşındaki Deniz Yücel, 14 Şubat'ta kendi isteği ile gittiği emniyette gözaltına alınmıştı. Deniz Yücel'in gözaltına alınması Alman politikacıların tepkisine neden olmuştu.

Alman politikacılar tepkili 

Alman federal meclisinin Yeşiller partili üyesi Özcan Mutlu, Yücel'in savcılığa çıkartılmasının geciktiğini vurgulayarak Yücel ile birlikte Türkiye'de gözaltında ve tutuklu bulunan bütün gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Deniz Yücel

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Yücel'in uzun süre gözaltına tutulmasını eleştirmiş ve Türkiye'de Olağanüstü Hal şartlarında yargıdaki uygulamaların buna olanak sağladığını” söylemişti.

Alman Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı ve Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Martin Schulz da Yücel'in gözaltında olmasından kaygı duyduğunu ifade etmişti.

Yücel'in gözaltına alınmasının ardından federal hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmede, Yücel'in soruşturma sürecinin adil ve hukuk ilkelerine bağlı kalınarak yürütülmesi gerektiği talebini ilettiğini açıklamıştı.

Ayrıca Alman Federal Meclisi'nden 160 milletvekili de Almanya'daki Türkiye Büyükelçiliği'ne yazdığı mektupta Yücel'in serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Türkiye'de halen 151 gazeteci cezaevinde. Sınır Tanımayan Gazeteler'in verilerine göre olağanüstü halin ilan edilmesinden bu yana da KHK'larla 149 gazete, radyo ve televizyon kapatıldı.(Deutsche Welle)