Almanya’da 2016 yılında Düsseldorf kentinde saldırı planlayan Suriyeli mülteci Saleh A. soruşturmadaki ifadesinde IŞİD elemanı olarak Türkiye’de MİT ile birlikte çalıştığını itirafta bulunudu.

Almanya’da yayınlanan haftalık ‚ Der Spiegel’ dergisinde yer alan ve 5 Temmuz’da Düsseldorf Yüksek İdare Mahkemesi’nde görülmeye başlayacak olan davada terör zanlılarının soruşturma kapsamında  verdikleri ayrıntılar da ortaya çıkıyor.

Zanlı Saleh A. ifadesinde  Hamza C. ile birlikte 2014 yılında Türkiye’ye gittiğini, MİT ile birlikte çalıştığını ve bu sayede Türkiye’de yaklaşık 50 IŞİD militanının kendisinin verdiği ihtibaratlar sonucu gözaltına alındığını hatta bu sayede bir çok saldırı planının yanı sıra Amerika Konsolusluğu’na düzenlenecek olası saldırının da engellediğini söyledi.

Düsseldorf saldırı planını düzenleyenlerin ‚ ele başısı’  Suriye kökenli Saleh A. önce Suriye Özgür Ordusu için savaştı daha sonra Esad rejimine karşı El Nusra cephesine katıldı. Suriye’de bir askeri vurdu. Suriye’de Hamza C. ile tanıştı.

Salih A. ifadesinde  2014 yılında Rakka’da Hamza C. ile birlikte IŞİD adına Düsseldorf’taki saldırı planına Suriye’de Rakka’da karar verdiklerini söyledi.

2014 yılında Saleh C. ile Hamza C. Türkiye’ye gitti. Saleh A. isoruşturma kapsamında verdiği ifadesinde IŞİD adına çalıştığı sırada MİT ile birlikte çalıştığını itiraf etti.

Saleh A . ve diğer iki terör zanlısına  karşı açılan dava Düsseldorf Yüksek İdare Mahkemesi’nde 5 Temmuz’da görülmeye başlanacak.

Almanya’da terör örgütü IŞİD'le bağlantısı olduğu düşünülen üç Suriyeli, ülkeye saldırı düzenleyeceği şüphesiyle 2016 yılında tutuklanmıştı.

Tutuklanan Hamza C. (27), Mahood B. (25) ve Abd Arahman A. K. (31) adlı üç Suriyeli'nin evleri aranmış ve Saleh A. adlı bir Suriyeli hakkında daha yakalama emri çıkarılmıştı.

Saleh A. ile Hamza C.'yle ilgili 2014 baharında Suriye'de IŞİD'e katıldıkları ve örgüt liderlerinden, Düsseldorf'a saldırmaları için emir aldıkları suçlamaları bulunuyor. Savcı, ardından diğer iki kişinin de saldırılara ortak olması için ikna edildiğini kaydetti.

Plana göre Saleh A. ile Hamza C.'nin şehrin göbeğinde kendilerini patlatacağı, diğer iki saldırganın ise yoldan geçen kişilere silahlar ve patlayıcı maddelerle saldıracağı ortaya çıktı.

Süheyla Kaplan