Selahattin Demirtaş, konuşmasında ayrıca Abdullah Öcalan'dan 15 Temmuz darbe girişimi gecesinden bu yana haber alamadıklarını söyledi. Diyarbakır'da 5 Eylül'de, 50 kişilik bir grubun süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi başlatacağını belirten HDP Eş Başkanı Demirtaş, açlık grevinin Öcalan'ın sağlığı konusunda haber alınana kadar devam edeceğini dile getirdi.

“Arkasında Türk tankları, omuzlarında Türk silahları"

Selahattin Demirtaş, Fırat Kalkanı operasyonunda asıl hedefin DAEŞ değil, PYD ve Kürtler olduğunu öne sürdü. DAEŞ'in Suriye'de Kürtler karşısında yenilgiye uğradığını ancak bu operasyonla nefes aldığını iddia eden Demirtaş şu ifadeleri kullandı: “Özgür Suriye Ordusu ÖSO üniforması altında yeni IŞİD teröristlerini Türkiye sınırından Cerablus'a gönderiliyor. Arkasında Türk tankları, omuzlarında Türk silahlarıyla yeni IŞİD teröristleri Cerablus'tan Suriye'ye sokuluyor ve bütün dünya bunları izliyor. Bakın orada IŞİD ile mücadele yok, orada asıl hedef PYD ve Kürtlerdir. Başbakan ve Cumhurbaşkanı zaten açık bir şekilde ifade ediyor. 'Hedefimiz oradaki Kürtlerin alan kazanmasını önlemektir' diyorlar."

Demirtaş, Avrupa ülkeleri ve özellikle Almanya'ya çağrı yaparak, Kürtler için destek istedi.

Başbakan'a “çözüm mözüm yok" cevabı

Kendilerinin barıştan yana olduklarını savunan Selahattin Demirtaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın, “Çözüm, mözüm yok" sözlerine de cevap verdi. Demirtaş, “Tercihimiz asla savaşı beslemek, savaşı desteklemek olmadı. Başbakan'ın dediği gibi, çözüm mözüm yok kardeşim anlayışında da değiliz. Çözüm bizim için olmazsa olmazdır. Biz silaha tapan insanlar değiliz, biz savaşa tapan insanlar değiliz. Ama şunu da iyi biliyoruz. Küçük bir yavru kedinin bile kendini savunma hakkı vardır. Saldırı karşısında karşısındakini tırmalama hakkı vardır. Bize saldıran herkese karşı da biz sonuna kadar direneceğiz, meşru savunmamızı yapacağız. Kurbanlık koyun olmadığımızı dosta düşmana göstereceğiz" diye konuştu.

“Bizim açımızdan ölüm-kalım meselesidir"

Abdullah Öcalan'dan 15 Temmuz darbe girişimi gecesinden bu yana haber alamadıklarını ileri süren Demirtaş, “Açıkça söylüyorum kendisinden haber almadan, sağlık ve can güvenliği ile ilgili konu netliğe kavuşmadan her onurlu Kürt meydanlarda alanlarda olmalıdır" dedi.

Selahattin Demirtaş şunları söyledi: “Bütün halkımız bilmelidir ki söylediğimiz şey bir taktik değildir. Gerçekten haber alamıyoruz ve durum kritiktir. Başkan Apo'dan haber alıncaya kadar herkes ayakta olmalıdır. Biz böyle bir onursuzluğu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Çünkü 15 Temmuz akşamı darbe girişimcilerinin içinde bulunduğu bir helikopterin İmralı Adası'na inmeye çalıştığını biliyoruz. İmralı Adası'ndan bu helikoptere uçaksavarlarla ateş açıldığını biliyoruz. Helikopterin de karaya yani adaya ateş açtığını biliyoruz. Ama sonrasındaki durumu bilmiyoruz. Ailesine ve avukatlarına kendisinin sağlık durumu iyi mi, değil mi öğrenmemiz için izin vermiyorlar. Bize dayattıkları bu ahlaksızca tutumu kabul etmeyeceğimizi ve Öcalan şahsında bir halkı teslim alamayacaklarını göstermek için 5 Eylül'den itibaren bir açlık grevi başlayacak. Süresiz, dönüşümsüz olacak. Bunun tek bir talebi var. Avukat veya aile İmralı'ya gidecek, başkan Apo'yu görecek, sağlık durumu iyi derlerse açlık grevi bitecek. Ama elbette kendisinden haber alamazsak kaygılarımız hat safhaya çıkacak. Bir halk, önderinin sağlık durumu net değilken onurlu yaşayamaz."