Süheyla Kaplan

Etnoğrafya Müzesi Toplantı Salonunda düzenlenen konferansta konuşan Çelikel, eğitimin özgürleşmesinin aklın özgürleşmesi anlamına geldiğini, özgür olmayan toplumlarda demokratik oluşumdan sözedilemeyeceğini söyledi.

Çelikel, ‘’1950lerden beri Türkiyede eğitim siyasal iktidarlar tarafından politikanın aracı olarak kullanılmıştır oysa eğitim devlet politikası olmalı. AKP iktidarı da kutuıplaşma yaratarak, din ağırlıklı bir nesil yetiştirdi. Eğitimin yerini işbilirlilik aldı dedi.

Türkiyedeki Cumhuriyet devrimlerinin hareket noktasının laiklik olduğunu  söyleyen Çelikel, Türkiyede AKP ikitidarı döneminde imam hatip liselerinin sayısının arttığını  ve din temelinde bir eğitim sisteminin yaygınlaştırıldığını vurguladı.

 MAALESEF OYUMUZ HEP DÜŞÜYOR

Çelikel, sosyal demokrat oylarda düşme yaşandığına işaret ederek konuşmasını şöyle tamamladı : ‘’Biz galiba daha çok kendi kendimizle çalışıyoruz. Bizden olmayan kesime yaklaşmak istemiyoruz. Bizim gibi düşünmeyenlere ulaşıp demokrasi ve insan hakları yolunda birleşmeliyiz. Sürekli Atatürk propagandası yapmak bizi bir yere götürmez. İnsanların bazı önyargılarının kırılması ancak akılcı çalışmalar yapmakla mümkün olabilir. Bizim de geleceğe yönelik bir projemiz olmalı. ‘’