Gazeteciler Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Güray Öz, Murat Sabuncu, Musa Kart'ın sanıkları arasında bulunduğu Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik dava tutuklanmalarının ardından geçen 9 aydan sonra yarın başlıyor. 12'si tutuklu toplam 19 sanıklı dava, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4 gün boyunca sürecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, Cumhuriyet çalışanlarının gazetecilik faaliyetleri kriminalize edildi. Gazetenin yayın politikasının değişmesi ise suçlamalar arasında yer aldı. 

Cumhuriyet yazar ve çalışanlarına FETÖ, DHKP-C, PKK üyeliği, propagandası suçunun yöneltildiği soruşturmayı ise FETÖ üyeliğinden yargılanan savcı Murat İnam başlattı.

Cumhuriyet’te yayımlanan haberlerin ve köşe yazılarının delil olarak yer aldığı iddianamede sosyal medya paylaşımları da suç unsuru olarak gösterildi.

Gazeteciler yarın görülmeye başlanacak Cumhuriyet davası için Çağlayan Adliyesi önüne çağrıda bulundu.

CEZA İSTEMLERİ

Ahmet Şık'ın "PKK ve DHKP/C Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. Halen yurtdışında olan Can Dündar ile birlikte Mehmet Murat Sabuncu, Mehmet Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ın da "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan 7,5 yıl 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik'in "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şüpheliler Bülent Utku, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya'nın ise "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. Şüpheliler Güray Tekinöz ve Turhan Günay'ın "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından 8,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.