Gözaltında kayıplarla ilgili bir direniş geleneği oluşturan Cumartesi Çocukları kaybedilen ailelerin adalet arayışının sembolü haline gelen Cumartesi Anneleri, mücadelelerinde 20. yılı geride bırakıyor. Gözaltında kayıplarla ilgili bir direniş geleneği oluşturan Cumartesi annelerinden Güzel Şahin, "Defalarca kez gözaltına alındım, yılmadım" diyor. 


Kaybedilen çocukları için annelerin mücadele serüveni, 1970'li yıllara kadar uzanıyor. Arjantin'de, askeri darbenin ardından evlatları gözaltında kaybedilmiş 14 kadın, 30 Nisan 1977'de Plaza de Mayo meydanında eylem yaptı. 30 yıl boyunca her Perşembe günü bir araya gelen ve Arjantin devletinin tüm baskılarına rağmen kayıplarını aramaktan vazgeçmeyen kadınlar, diktatör Videla'nın yargılanmasını sağladı. Anneler, eylem yaptıkları meydanın adını alarak Plaza de Mayo Anneleri olarak tarihe geçti. 



Plaza de Mayo Anneleri'nden ilham alan yakınları kaybedilen anneler, Türkiye'de 27 Mayıs 1995'te ilk eylemlerini gerçekleştirdi. İstanbul'da Galatasaray Lisesi önünde 30 kişiyle başlayan eylem, onlarca kez polisin müdahalesine maruz kalmasına rağmen, hak ve adalet arayışını bugünlere kadar ulaştırdı. Cumartesi Anneleri, 17-31 Mayıs tarihleri "Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası" etkinlikleriyle, 21. mücadele yılına girmeye hazırlanıyor. (Evrensel)