Dünyaca ünlü Macar kökenli karikatürist Marian Kamensky, cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı darağacındakileri idam sehbasına çeken cellata benzetti.

Çizdiği siyasi içerikli karikatürleri Avrupa'nın yüksek tirajlı dergi ve gazetelerinde yayınlanan dünyaca ünlü Marian Kamensky, Almanya ve Türkiye arasında yaşanan son siyasi krizin karikatürünü çizdi.

Kamensky sosyal medyada paylaştığı yeni karikatüründe, darağacında yüzleri Türk bayrağı ile kapatılmış üç Alman siyasinin resmine yer verdi.

Darağacında asılı Almanya Başbakanı Angela Merkel (CDU) ile Dışişleri Bakanı Gabriel'in (SPD) yanındaki Cem Özdemir'in, (Yeşiller) ayağının altındaki idam sehbasını çekmek için eğilmiş bir cellata benzetilen AKP Başkanı ve cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın temsili resmi dikkat çekti.

TARTIŞMA NASIL BAŞLAMIŞTI?

AKP Başkanı ve cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya'da yapılacak seçimlerle ilgili şert ifadeler kullanmıştı.

"SPD ve Hristiyan Demokratlar olarak 'Türkiye'yi ne kadar hırpalarsak o kadar içeride fazla oy alırız' havasına düşmüşlerdir. Ben de Almanya'daki bütün soydaşlarıma diyorum ki sakın bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hristiyan Demokratları ne SPD'yi ne Yeşilleri. Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır.

Orada şu anda Türkiye'ye karşı düşmanlık yapmayan siyasi partilere gerekli desteği verin. Birinci parti, ikinci parti olmaları önemli değil, onlara verin. Çünkü bu bir yerde artık Almanya'da yaşayan tüm vatandaşlarımın bir onur mücadelesidir."

ERDOĞAN IRKÇI AfD'Yİ Mİ İŞARET ETTI?

Erdoğan'ın açıklaması Alman basınında geniş yankı buldu Sosyal medyada yapılan onlarca paylaşımda Erdoğan CDU, SPD ve Yeşillerin boykot edilmesini açıklarken, yabancı düşmanı ve ırkçı AfD'nin ismini özellikle söylememesi bilinçli bir işaret mi şeklinde yorumlandı.

Hatırlanacağı üzere Almanya, aralarında gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu 10’dan fazla vatandaşının Türkiye’de tutuklanması nedeniyle geçen ay Türkiye politikasını sertleştirmiş, AKP hükümeti üzerinde ekonomik baskı oluşturacak bir dizi önlem açıklamıştı. Merkel hükümeti, bu kapsamda AB mali yardımlarının da gözden geçirilmesini, bunların sınırlandırılmasını talep etmişti.

GABRİEL: ERDOĞAN'I DİKKATE ALMAMAK DAHA İYİ

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'de önceki gün yaptığı bir açıklamada, gelecekte Recep Tayyip Erdoğan'a daha az dikkat gösterileceğini belirmiş ve "Uzun süre ona karşı mantıklı bir tutum sergilemeye çalıştık. Bazen belki de onu çok fazla dikkate almamak daha iyi" ifadelerini kullanmıştı. 

Gabriel, "Deniz Yücel hala tutuklu çünkü bana göre Türkiye onu rehin aldı. Alman hükümetinin elinde Türkiye'yi Yücel'in serbest bırakılmasına zorlamak için sadece diplomatik ve ekonomik araçlar" olduğunu kaydetmişti.

AB'NİN MALİ YARDIMLARDA KESİNTİYE GİDECEĞİ ERDOĞAN'I KIZDIRDI MI?

Türkiye-Almanya ilişkilerinde yaşanan gerginlikliklerin ardından Ankara üzerindeki baskıyı arttırmak için ekonomik önlemleri devreye sokan Almanya, Avrupa Birliği nezdinde de girişimlerde bulunmuş ve Berlin'in girişimleri sonucu sonbaharda AB'nin Türkiye’ye yaptığı mali yardımlarda yüzlerce milyon euroluk kesintiye gitmeye hazırlandığı belirtilmişti.