CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı için, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu bir takım kriterler açıklamıştı.

Bu kriterler de yine CHP Liderinin ifadeleri ile şu şekilde olmuştu ; 

“Başarı hikâyesi olacak. Herkesi kucaklamış olacak. Ekonomi bilecek. Polemikçi olmayacak”

Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı tarifi yaparken özellikle ekonomideki sıkıntılara dikkat çektiği, adayın da yaşanabilecek bir krizle başedebilecek donanımda olması gerektiğine işaret etmişti.

Bu durumda Türkiye'nin yıldız Ekonomistlerinden biri olarak kabul edilen Selin Sayek Böke bu ilk ve en önemli kriteri başarıyla aşıyor. 

Gelelim bir diğer kritere yani herkesi kucaklamış olma kriterine. 

Selin Sayek Böke kadın olması nedeniyle seçmenlerin yarısı demek olan kadın nüfusun otomatik olarak sempatisini kazanabilir.  Ayrıca, ekonomi bilgisi ve anadili dili gibi İngilizcesi nedeniyle bir çok erkek seçmen de kendisine destek verebilir. 

Bir diğer kriter de adayın başarı hikayesi olması.

Bilkent Üniversitesinde Ekonomi dersleri veren Doçent Selin Sayek Böke, 'Uluslararası iktisat alanında doğrudan yabancı yatırımların etkileri ve belirleyicileri konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları sonrasında 2010 yılında TÜBİTAK teşvik ödülünü aldı ve birçok TÜBİTAK araştırma projesinde yürütücülük görevinde bulundu. Aynı zamanda CHP Genel Başkan Yardımcısı olan Selin Sayek Böke'nin başarılı bir isim olduğuna hiç kuşku yok. 

Bir diğer kriter ise adayın polemikçi olmaması.

Selin Sayek Böke, bir bilim insanı olması nedeniyle polemiklerden uzak durmuş bir isim. Dolayısıyla bu kriteri de aşıyor Sayın Böke.  

Gelelim Kriter olarak sayılmamış olan fakat CHP Sözcüsü Özgür Özel tarafından dile getirilen, "Sayın Erdoğan'ı çıldırtacak aday" unsuruna. 

Sayın Böke belki Sayın Erdoğan'ı tek başına çıldırtamaz ancak Sayın Cumhurbaşkanımız birdenbire karşısında 2 kadın Cumhurbaşkanı adayı bulunca biraz şaşırabilir. Ve seçmenlerin yarısı demek olan kadın seçmenlerin kendisine atacağı oylardan kadın Cumhurbaşkanı adaylarına kaymalar olabilir. 

Peki CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke kimdir? 

Selin Sayek, 24 Ağustos 1972’de, Füsun Sayek ve İskender Sayek çiftinin kızı olarak Buffalo, New York’ta doğdu.

Annesi hekim, babası tıp profesörüdür. Anne tarafından Niğdeli, baba tarafından Arsuz, Hataylıdır.

Sayek sırasıyla Çankaya İlkokulu’ndan, 1989’da TED Ankara Koleji’nden, 1993’te de Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 1999 yılına kadar Duke Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yaptı. 2002’de inşaat mühendisi Mert Böke ile evlendi ve bu evliliğinden Can ve Aksel adını verdiği iki oğlu oldu. 2003’te Bilkent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2010 yılında ise doçent oldu.

2014’te Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi’ne seçildi. Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri’nde CHP’nin İzmir 1. bölge milletvekili adayı oldu ve meclise girdi. Kasım 2015’teki erken genel seçimlerde yeniden aynı şehirden milletvekili seçildi. CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcülüğü yaptı. 6 Mayıs 2017 tarihinde Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığından ve Parti sözcülüğünden istifa etmiştir fakat milletvekilliğini sürdürmektedir.