Sendikacı, yazar Yaşar Seyman Türkiye’de  8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlamak için toplanan kalabalığa yönelik polis baskısını ve gözaltıları sert bir biçimde eleştirerek ‘ Kadınlara ne kadar kelepçe takarsanız takın bu onlara vız gelir’ dedi.

Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Hamburg Bergedorf Alevi Kültür Merkezi’nin davetlisi olarak Hamburg’da bulunan Seyman ‘şiddet konusunda dünyanın her yerinde kadının yazgısı aynı. Kadınlara ters kelepçe vurursanız bile kadınlar geleceğin umududur’ dedi.

Seyman ‘Türkiye’de kadın birçok alanda gündemi belirlemektedir. Çocuk istismarına karşı kadınlar adeta parlamentoyu sardılar ve  yasa tasarısı geri çekildi.  Hangi hayat görüşünde olursa olsun kadınlar kadın konusunda tek vücut oluyorlar. Kadınlar kendi konularında hem cinsleriyle aynı renkte buluşabiliyorlar.

Kadınlar yaşamlarına karşı müdahale durumunda buna hep birden direniş gösterebiliyorlar’ şeklinde konuştu.

DÜNYANIN HER YERİNDE ŞİDDET KONUSUNDA KADININ YAZGISI AYNI

Dünyanın her yerinde şiddet konusunda kadınların yazgısının ortak olduğunu da vurgulayan  Seyman ‘ Hacı Bektaşi Veli kadınların okumasına ağırlık verdi. Pir Sultan Abdal kadın için kıblem sensin dedi. Nazım’ın kadın şiirleri dünyayı salladı. Atatürk kadınlara seçme ve seçilme hakkını  dünyanın diğer ülkelerinden çok daha önce verdi. Bunlar önemli parametreler. Türkiye’yi diğer İslam ülkelerinden ayıran laiklik ve seküler bir yapıdır. Bunu ne kadar yaşama geçirdik elbette  tartışılır. Zaten yaşama geçirebilseydik bugünkü süreç yaşanmazdı. Bu denli zengin kültürle yetişen erkeklerin sevgi adına şiddet uygulamaları trajik bir durum. Sevgi insanı yaşatır’ dedi.

BARIŞI SAĞLAMAK MÜMKÜN

Türkiye’de siyasette, kurumsal ve toplumsal yapıda da kadının adının yok olduğunu sözlerine ekleyen Seyman ‘ Gelin burada Duygu Asena’yı da analım. Türkiye’de son yıllarda hayatın her alanında kadının adı yok oldu. Dünyanın her yerinde şiddet konusunda şiddetin demirbaşı kadınlar. Şiddet konusunda kadınlar ortak yazgıya sahipler. Kadınlar şiddette  payını eşit alıyor. Savaşsız ve barışın egemen olduğu bir dünyayı yaratmak mümkün. O da kadınların dayanışma içinde olmasıyla mümkündür’ şeklinde konuştu.

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası