Bir süre önce İsrailli üç gencin Hamas tarafından kaçırılarak öldürülmelerine misilleme olarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik havadan ve karadan yaptığı kanlı vahşet saldırıları, Avrupa ülkelerinde çeşitli kitle örgütlerince protesto edilirken, Alman Yeşiller Partisi'nden taraflara koşulsuz ateşkes çağrısı yapıldı.

 CEM ÖZDEMİR: KOŞULSUZ ATEŞKES İSTİYORUZ

Özdemir yaptığı yazılı açıklamasında "İsrail'i eleştirmek isteyenler, Hamas’ın varlığından da söz etmezlerse, yanlış yapmış olurlar. İsrail’in Hamas’ın ikmal hatlarını yok etmek istemesi, anlaşılabilir bir durumdur." sözlerine yer verdi.

Cem Özdemir'in açıklamasının tam metni şöyle;

Ancak Hamas'ın taktikleri ve buna karşılık olarak İsrail’in şiddetle cevap vermesi neticesinde çok sayıda insan ölümü ve sivil altyapı yıkımının boyutu, İsrail'i sorumluluktan muaf tutmaz. İsrail’in, önceden seçmiş olduğu ancak insanların kaçıp sığındıkları bina ve sahalara yaptığı askeri operasyonları, çok sayıda sivil halkın ölümünü göze aldığını gösterir. İsrail geçtiğimiz günlerdeki BM okuluna karşı yapmış olduğu saldırıdan dolayı hiçbir şekilde haklı olduğunu iddia edemez.

Derhal başlatılması gereken ve her iki tarafın da bağlı kalması şartıyla, koşulsuz ateşkes ilan edilmelidir. BM İnsan Hakları Konseyi’nin almış olduğu soruşturma kararını , ancak Hamas ve İsrail’in katılımı şartıyla, bizde destekliyoruz.

GAZZE'DEKİ İKİ MİLYON İNSAN AŞIRILARIN KUCAĞINA MI TERKEDİLSİN ?

Şimdiye kadar yapılmış olan üç Gazze savaşlarından sonra ve Gazze’nin İsrail tarafınden kısmen yerle bir edilmesi, Hamas tarafından İsrail’in kent ve kasabaları ateş altına almasını engelliyememiştir. Gazze'de yıllardır askeri saldırılara maruz kalan ve abluka altında yaşayan iki milyon insan yaşamaktadır. Eğer bu insaların aşrıların kucağına itilmeleri istenmiyorsa, onlara sahip çıkılmalıdır ”.