Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Münih Güvenlik Konferansı'nda sunum yapacağı oturuma İsrailli temsilcilerin de katılacağının son anda ortaya çıkması üzerine konferans programını iptal ettiğini söyledi. 

Çavuşoğlu, "Ben konferansa katılacaktım fakat Ortadoğu oturumunda İsrailli temsilcileri sonradan koydukları için katılmama kararı aldık. Fakat Almanya ile ilişkilerimiz sadece Münih Konferansıyla sınırlı değil. Konferans, esasen ikili ilişkilerimizi ilgilendiren bir konu değil, uluslararası bir konferans. O nedenle bu Almanya'ya yönelik bir tavır da değil" dedi.

ABD'Yİ ŞAŞIRTAN KARAR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Münih Güvenlik Konferansı’nda sunum yapacağı oturuma İsrailli temsilcilerin de katılacağı gerekçesiyle konferans programını iptal etmesini nasıl değerlendireceğini bilemediğini söyledi. Marie Harf başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin Almanya’da 400’den fazla politikacının katılacağı toplantıya, Türk Dışişleri Bakanı’nın katılımını iptal etmesine ilişkin soruya verdiği yanıtta, ‘‘Bu konudaki haberleri gördüm. Katılıma ilişkin Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ayrıntılarla ilgili doğru yer olduğunu düşünüyorum. Biz, her iki ülkenin yakın ortaklarıyız ve aralarındaki olumlu ilişkileri güçlendirmek için destek veriyoruz. Bunu uzun süredir de söylemekteyiz’’ dedi.

Harf, ‘‘Büyük müttefiklerinizden birinin, bölgesel güvenlik ile ilgili bir konferanstan çekilmesinden rahatsızlık duymuyor musunuz’’ sorusuna da, ‘‘Bunun ne kadar doğru olduğundan emin değilim. Orada Türk hükümetinin başka yetkilileri olabilir. Yine söylüyorum, niye orada olacaklarını yada olmayacaklarını açıklamak Türk hükümetine düşer’’ diye yanıt verdi. 

Harf, Münih’te düzenlenen konferansa Türkiye’nin son dakikada katılımını iptal etmesi ile ilgili olarak, ‘‘Almanya’da, Almanların yada hükümetin sorumlu olduğu, 60-70 yıl önce yaşanmış soykırımın yaşandığı, güvenlik konulu bir konferansa, Türklerin İsrail’in davet edilmemesini ummalarının küstahça olduğunu düşünüyor musunuz’’ sorusuna karşı ne diyeceğini bilemedi. Harf, ‘‘Bu soruya nasıl yanıt vereceğimi bile bilmiyorum. Türk hükümetinin, katılıma ilişkin, neden böyle bir karar aldığına ilişkin hiçbir fikrim yok’’ diye konuştu.

Marie Harf,  başka bir soru üzerine 88 ABD’li milletvekilinin imzası ile Dışişleri Bakanı John Kerry’e gönderilen ve Türkiye’de geçtiğimiz aralık ayında yaşanan gözaltı kararları ile ilgili kaygıların yer aldığı mektuba yanıt vereceklerini de belirtti. Harf, “Çok sayıda Temsilciler Meclisi üyesi tarafından imzalanmış bir mektup elimize ulaştı. Türkiye’de yakın zamanda gazetecilerin gözaltına alınmasına yönelik kaygılar ifade ediliyor. Her zaman yaptığımız gibi, karşılık vereceğiz. Basın özgürlüğünün önemi ile ilgili çok uzun zamandır konuşuyoruz. Mektubun büyük bir içeriğini daha önce kamuoyu önünde dile getirdik ama mektubu gözden geçirip yanıtlayacağız’’ dedi.