Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Antalya'da gözaltına alınan iki Alman vatandaşıyla ilgili yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

DHA'nın haberine göre Çavuşoğlu, Antalya'daki AKP ilçe teşkilatlarının üyeleriyle bir araya geldiği sırada yaptığı açıklamada, Avrupa'da bazı ülkelerin terör örgütü üyelerine kucak açtığını belirterek şöyle dedi:

"Nerede bir FETÖ'cü varsa sığınıyor. Veriyoruz isimlerini, neden sahip çıkıyorsun onlara? Bir FETÖ'cüyü tutukladığımız zaman, Almanya ilk önce ayağa kalkıyor. Sana ne oluyor? Aynı zamanda Türkiye vatandaşı ama 'Benim vatandaşımı niye tutukluyorsun?' diyor. FETÖ'cü ise bu darbe girişiminin içinde ise ve destek olduysa sen niye sahip çıkıyorsun? Niye bundan rahatsız oluyorsun? Bizim vatandaşlarımızı sana rehin olarak vermedik. Suç işleyen biri varsa, hakimler cezasını verir. Sende bağımsız yargı var. 4 bin 500 PKK dosyası var sende. Sonuç? 10 sene oldu, üç tane dava sonuçlandı. Niye sonuçlandırmıyorsunuz?"

"Sende yargı varsa, bende de var"

Almanya'daki NSU davasıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Neonazicilere katlettirdiniz. Hem de istihbaratın destek oldu. Tüm şahitleri de tek tek yok ettiler. Soruyorsun, yargı diyor. Bize de talimat veriyor, salmazsan böyle olur. Kusura bakma sende yargı varsa, bende de yargı var. Yargı birini suçlu görüyorsa tutuklayabilir. Kolluk kuvvetlerine talimat verir. Ben talimat vermiyorum, ben siyasetçiyim" dedi.

Deutsche Welle'nin haberine göre Çavuşoğlu, "Yeni anayasa ile birlikte yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını da güçlendirdik. Ama suç işlediyse, sen suçluyu neden savunuyorsun? Darbe girişiminde bulunan bir haine neden statü veriyorsun? Niye ülkende sığınma hakkı veriyorsun. Türkiye düşmanlığından mı, onları çok sevdiğinden mi? Ya Türkiye düşmanlığından ya da FETÖ, PKK'lıları çok seviyorsun. Seviyorsan da sevginin sebebi ne? Neden bu kadar çok seviyorsun? PKK elini kolunu sallaya sallaya kampanya yapıyor. Bunları söylediğiniz zaman 'Siz haklısınız, biz engelleyeceğiz' diyorlar. Öbür gün bakıyorsun, daha fazla gösteri yapıyorlar. İşte böyle çifte standartlara karşı da dik duruşumuzu sürdüreceğiz" diye konuştu.

"Erdoğan'ı kabullenemiyorlar"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Recep Tayyip Erdoğan'ı kabullenemiyorlar, açık sözlülüğünü hazmedemiyorlar. Sen benle dost olacaksan bana karşı samimi olacaksın, dürüst olacaksın. Benim sana ne kötülüğüm olabilir? Türkiye'nin hiçbir dostuna karşı kötülüğü olmaz ama düşmanına karşı da dik duruşunu gösterir. Sen bana düşmanlık yapma kardeşim. Benimle iyi geçin. Benimle iyi geçinebilmek için de beni eşit ortak olarak görmek zorundasın. Ben kabile devleti, sığınmacı değilim. Sömürge devleti de değilim. Onurlu bir milletin devletini temsil ediyoruz. Kimseye karşı saygısızlık yapmıyoruz. Yanlışlıklara karşı açık sözlü konuşuyoruz. Açık sözlü konuşmak yetmez. Daha güçlü olmalıyız."

Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Vuruyorlardı eskiden kafasına. İstediğini alıyorlardı. İstedikleri zaman hükümeti değiştiriyorlardı, gazeteleri kullanıyorlar, muhtıralar, oydu buydu. Artık geçti o günler. O günlerin geçtiğini kabullenecekler. O yüzden yolumuza güçlü bir şekilde devam etmemiz lazım. Birlik beraberlik içinde 80 milyon el ele, omuz omuza tek millet olarak" diye konuştu.

Merkel'in gözaltılara tepkisi

Almanya Başbakanı Merkel, cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye’de iki Alman vatandaşının daha gözaltına alınmasının ardından Berlin'in Türkiye politikalarını daha da sertleştirebileceğinin sinyallerini vermişti.

Federal hükümetin Türkiye politikasında yeni rota değişikliğine gittiğini hatırlatan Merkel, "Ancak bugün ortaya çıkan durumun ardından belki de bu politikayı yeniden gözden geçirmemiz gerekli" diye konuştu. Antalya Havalimanı'nda perşembe günü iki Alman vatandaşının gözaltına alınmasına ilişkin "Bu tür gözaltıların çoğu, tamamen bir dayanaktan yoksun" diye konuşan Almanya Başbakanı, "O nedenle burada kararlı bir tepki vermeliyiz“ ifadesini kullandı.

Merkel ayrıca, son dönemde Alman vatandaşlarına yönelik Türkiye’de yaşanan gözaltılar hakkında, "Bunların bizim hukuk devleti ilkelerimizle bağdaşır hiçbir yanı yok" diye konuştu. Almanya Başbakanı, "Bu koşullar altında Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesi benim için söz konusu olamaz" dedi.