'Berliner Zeitung'a demeç veren Can Dündar röportajı gerçekleştiren gazetecilerin gelecekle ilgili planlarınız nedir" şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:
 
"Benim için oldukça yeni bir durum. Darbe girişimi herşeyi değiştirdi. Cezaevlerinde tekrar işkenceler var ve Erdoğan idam cezasını tekrar geri getirmek istiyor. Bundan dolayı en azından OHAL kaldırılıncaya kadar Türkiye'den uzak kalmak istiyorum. Politik iltica talebim yok. Türkiye'ye tekrar dönmek istiyorum". 

AB ve Almanya'nın Türkiye'ye yönelik tutumunu da eleştiren Dündar, "Merkel mülteci kriziyle ilgili beş ay içerisinde beş kez Erdoğan ile biraraya geldi. Merkel demokrasi ve insan hakları konusunda tavır almaktan çekiniyor. Cezaevindeyken eski Başbakan Davutoğlu ile Merkel biraraya gelmişti. Davutoğlu cezaevinde tutuklu bir gazeteci yok demişti. Merkel bu cevaba sessiz  kaldı, tek derdi mülteci sorunuydu" dedi. 

Daha önce Gülen hareketi ile Erdoğan'ın yakın ilişkilileri olduğunu ve Erdoğan'ın bu organizasyonu desteklediğine dikkati çeken Dündar, iktidar kavgası sonucu aralarının bozulduğunu hatırlattı. Dündar " Gülen hareketi, polis, idare, üniversiteler ve adaleti kontrol altına almıştı. Devlet içinde adeta başka bir devlet ağı inşa etmişlerdi. Erdoğan'ın kontrol altına alamayacağı bir güç haline gelmişlerdi. Bunların reel bir tehdit olduğuna işaret etmiştik. Ancak Erdoğan bu tehlikeyi görmezden geldi". dedi. 

Avrupa'nın Türkiye politikasına biran önce son vermesi gerektiğini ifade eden Dündar, modern, laik ve demokratik bir Türkiye'nin gerçekleşmesi için farklı gruplar, partiler, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşları ile biraraya gelmeli. Demokratik bir Türkiye'nin oluşması için gelin bize yardım edin demelidir. 

Türkiye'ye döndüğünüzde nasıl bir durum sizi bekliyor sorusuna Dündar " Hapis cezası bekliyor, buna hazır değilim. 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldım ancak temyize gittik" dedi. 

Süheyla Kaplan