Almanya'da Başbakan Merkel yönetiminde yeni bir büyük koalisyon geliyor mu? Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) liderleri perşembe akşamı iki saat Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ile görüştü.

CDU lideri Başbakan Merkel, CSU lideri Seehofer ve SPD lideri Martin Schulz iki saat boyunca Cumhurbaşkanı Steinmeier ile yeni bir hükümet seçeneklerini ele aldı. Görüşmede büyük koalisyon, azınlık hükümeti ve erken seçim seçenekleri tartışıldı.

Üç lider yeniden büyük bir koalisyon kurulmasının değerlendirmeye alınması konusunda anlaştı.

İLK SONDAJ

SPD lideri Martin Schulz'un, bugün Parti Yönetim Kurulu toplantısında koalisyon görüşmelerine başlanmasını önerdiği bildirildi. Schulz, bugün öğleden sonra konuyla ilgili bir açıklama yapacak. Yönetim kurulu  ‘Evet’ derse, gelecek hafta yapılacak kurultaya sunulmak üzere bir önerge hazırlayacak. Önergeye onay çıkması durumunda büyük koalisyon için görüşmeler başlayacak.

DHA'dan Celal Özcan'ın haberine göre Noel tatilinden önce ilk sondaj görüşmelerine başlanması bekleniyor. Ancak asıl görüşmelere yeni yıldan önce başlanamayacağı tahmin ediliyor. Bu durumda şubat ayından önce yeni bir hükümetin kurulması beklenmiyor.

24 Eylül seçimlerinden sonra Almanya’da önce renklerinden ötürü ‘Jamaika koalisyonu’ diye adlandırılan CDU, Hür Demokratlar ve Yeşiller arasında bir koalisyon kurulması değerlendirilmişti. Ancak görüşmelerde ilerleme sağlanamamıştı.

Seçim öncesinde ‘büyük koalisyon’ ortağı olan SPD, sandıktan oy kaybederek ikinci parti çıkınca bir daha CDU ile hükümet kurmak istemediğini açıklamıştı. Ancak Jamaika koalisyonunun kurulamaması üzerinde SPD’den gelme olan Cumhurbaşkanı Steinmeier devreye girmişti.