BM Güvenlik Konseyi'ndeki terörizmle mücadele toplantısında konuşan Ban Ki Moon,  yabancı terörist savaşçılar konusunun yalnızca güvenlik sorunu olmadığını, terörizmin siyasi ve toplumsal yönleri ile istikrar ve kalkınmayı da direk olarak etkilediğini belirtti.

Ban Ki Moon, "Şiddet içeren aşırılık, çok boyutlu ve en temel düzeyde ele alınması gereken bir sorun. Bu nedenle BM Özel Siyasi Misyonları, Barışı Koruma Operasyonları BM Ülke Ekipleri, teröre karşı mücadelenin etkinleştirilmesinin yollarını inceliyor. Bu, yeni Barış Operasyonları Yüksek Düzey Paneli'nde ele alınacak konulardan biri olacak" dedi.

Terör sorununu önlemede yalnızca askeri önlemlerin yeterli olmayacağın vurgulayan BM Genel Sekreteri, terörizmle mücadele ederken sorunu daha da büyütecek eylemlerden kaçınmak gerektiğini, terörle mücadele adı altında tüm toplumu insan haklarından yoksun bırakacak girişimlerden de kaçınmak gerektiğini söyledi. Herkesin eşitliğe ve fırsat eşitliğine ihtiyacı olduğunu, insanların hükümetlerine ve liderlerine güvenme gereği duyduğunu anlatan Ban Ki Moon, bunların eksik olmasının bazı kişileri aşırı uçlara yönlendirebildiğini belirtti.

Irak ve Suriye'de, başta IŞİD olmak üzere, terörist örgütlere 80'i aşkın ülkeden 15 binden fazla yabancı savaşçının katıldığını vurgulayan Ban Ki Moon, terör örgütlerinin acımasız faaliyetlerini sürdürmekte olduğunu söyledi. Dünyanın değişik bölgelerinde milyonlarca insanın terör örgütlerinin kontrolü altında yaşamakta olduğunu belirten Ban Ki Moon, BM kurumlarının terörle daha etkili mücadele etmek için daha da güçlendirileceğini belirtti.