Çorum Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ile Çorum Alevi Kültür Merkezi öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı.  


'29 Mayıs-4 Temmuz 1980 unutmadık, unutturmayacağız' yazılı pankart taşıyan kitle Gazi Caddesi güzergahında saat kulesine kadar yaklaşık 2 kilometre yürüdü.



Yürüyüş sırasında, 'Faşizme ölüm, halka hürriyet', 'Katil devlet hesap verecek', 'İnadına özgürlük', 'Çorum’u unutma, unutturma', ‘Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek' gibi sloganlar atıldı. 

ÇORUM ALEVİ KÜLTÜR MERKEZİ BAŞKANININ KONUŞMASIYLA BAŞLADI

Alevi Kültür Merkezi Başkanı Nurettin Aksoy, 1980 yılındaki askeri faşist darbe öncesinde Çorum'da planlı tezgâhlanan olaylarda hayatını kaybeden 57 vatandaşı anmak için bir araya geldiklerini söyledi.


Yürüyüşe HDP Milletvekilleri Turgut Öker, Ali Kenanoğlu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Bektaşi Fedarasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, Alevi Kültür dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Avrupa Alevi Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat, Pirsultan Genel Başkanı Gazi Kaplan, Almanya, İngiltere, Fransa, İsveç, İsviçre, İskoçya ve Avusturya'daki Alevi-Bektaşi derneklerinin temsilcileri katıldı.

ÇORUM KATLİAMI DOSYASI YENİDEN AÇILMALI



Olayların faillerinin halen yargılanmadığını hatırlatan Aksoy, şöyle konuştu: "Katliamlarla yüzleşilmeden yenileri engellenemez. Maraş'ta, Sivas'ta ve Çorum'da yaşananların hafızalardan silinmemesi ve tekrarlanmaması, insanlık onuru açısından önemlidir. Mahkemede bazı kişiler cezalandırılmış ancak Çorum katliamı tam olarak aydınlatılmamıştır. Dosyalar yeniden açılmalı, failler yeniden yargılanmalıdır. Tüm bu yaşananlara rağmen Aleviler eşit yurttaşlık talebinden, inançlarından ve bildikleri gibi yaşamaktan asla vazgeçmeyecektir." Kitlenin sloganlarla destek verdiği Aksoy uzun süre alkışlandı.

ERCAN GEÇMEZ: BİZİM KÂBEMİZ İNSANDIR

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de Çorum'da yaşanan olayları kınamak için 35 yıl sonra bir araya geldiklerini belirterek, "Biz Aleviler ve Alevilerin dostları sadece yaşadığımız katliamlardan dolayı burada değiliz; dünyada yaşanan tüm acılara hep karşı çıkmışızdır. Bu nedenle pirimizin dediği gibi, kabemiz insandır" dedi.

TURGUT ÖKER VE HÜSEYİN MAT KONUŞMA YAPTI

Anma programında HDP Milletvekilleri Turgut Öker, Ali Kenanoğlu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Avrupa Alevi Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat ve anma komitesi adına Av. Sadık Eral, birer konuşma yaptılar.