Hristiyanların ikinci önemli bayramı olan Paskalya’da bu yıl Türkiye’deki gelenek bozularak İstanbul’daki Alman Lisesi tatil edilmedi. Oysa Almanya dışında bulunan çoğu Alman okulunda bu bayram kutlanıyor. İstanbul Alman Lisesi de bunlar arasındaydı ama bu yıl, kimilerine göre Recep Tayyip Erdoğan’ın baskısı sonucu bu yıl Paskalya’da derse devam etti.

Erdoğan baskısı mı?

1868 yılında kurulan İstanbul Alman Lisesi, geleneksel olarak Paskalya bayramında tatil edilirdi. Ancak bu yıl Paskalya’da dersler devam etti. (Oysa Türkiye’deki diğer Alman okulları Cuma günü Paskalya bayramı münasebetiyle tatildi.) Uygulamayı eleştirenler, bunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden İslamlaştırma politikasından kaynaklanıyor olabileceğini ifade ettiler.

İptal edildiği doğrulandı
Almanya dışındaki çoğu Alman okulunda Paskalya tatili Hayırlı Cuma günü başladı. Ancak Alman Lisesi bu yıl bu geleneği bozarak Paskalya tatili yapmadı. Almanya’nın Bild gazetesinde çıkan habere göre lise sözcüsü, tatilin iptal edildiğini doğruladı. Ancak gazeteye verilen açıklamada, “Evet, Cuma günü ders yapıldı, okul tatil olmadı,” dedikten sonra şöyle devam etti: “Resmi programa göre her yıl 180 gün ders yapmamız gerekiyor. Biz de bunu doldurmak için Cuma günü tatilini iptal ettik. Hangi günleri seçeceğimiz okulumuzun takdirindedir. Nitekim Paskalya tatilinin devam ettiği Pazartesi günü ders yok.”

Gelenekleşmiş uygulama

Bu durum hem öğrenciler hem velilerde şaşkınlık yarattı. Almanya dışındaki Alman okullarında kültürlerin tanınıp takdir edilmesine, hoşgörü ve uluslararası anlayış ruhuna hizmet amacıyla böyle bir uygulama sürdürülüyor. Bunu vurgulayan Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger, geleneğin bozulmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.


Bild gazetesi ise tatilin iptal edilmesinin ardında Erdoğan’ın bulunduğu kanısında. İktidara gelmesinden bu yana İslami muhafazakâr bir dönüşüm başlatan AKP, 2017’de evrim teorisini müfredattan kaldırarak eğitimde de aynı dönüşümü gerçekleştirme niyetini ortaya koymuştu.

Türkiye'de halihazırda yüzde 85'i İstanbul ve çevresinde olmak üzere 100 bin Hıristıyan yaşıyor. Türk anayasası dini özgürlüklere olanak sunarken, yeni kiliselerin açılmasına ve papazların eğitilmesini yasaklamaktadır