Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild bugün sürmanşette ‘Erdoğan artık turistleri de tutuklar mı?’ başlığıyla çıktı.

Gazetede manşetten verilen haberde, "Merkel Alman rehineleri kurtarmak için yeterli çaba gösteriyor mu?, Bugünkü Türkiye'de izin yapabilir miyim?" başlığı atıldı.

Alman havaalanlarında çok sayıda yolcuyla yapılan söyleşilere yer verildi. Türkiye'nin bugünkü siyasi durumu ile eski DDR (Doğu Almanya) arasında karşılaştırma yapıldı.Bugün yayınlanan baskısında Bild gazetesinde şu yorumlara yer verildi: ‘Türkiye’de tatil yapmak sizin için tehlikeli olabilir. İnsan haklarının ihlal edildiği Türkiye’de Alman tutuklularının ziyareti zorlaştırılmaktadır. Şu ana kadar dokuz Alman tutuklu. Turistlerin de başına gelebilir mi?’.

Türkiye’ye seyahat etmek isteyenlerin daha dikkatli olmaları gerektiği belirtilen yazıda ‘OHAL’den dolayı herkes telef olabilir. İzine giderken Alman konsolosluklarına bilgi verilmeli. Çünkü Türkiye tarafı gözaltı durumlarını vs. Almanya’ya geç bildirmektedir’ denildi.

SİYASETLE UĞRAŞANLAR VE GAZETECİLER GİTMESİN

Bild yorumunda siyasette aktif olanların ve gazetecilerin Türkiye’ye gitmemeleri tavsiyesinde bulunarak  ‘Açık alanlarda siyaset üzerine  konuışmayın. Türkiye’deki yerli halk sizi siyasi tartışmalara  itebilir. Siyasetin içine girmeyin’ denildi.

YATIRIMCILARA UYARI

 Türkiye’de 6800 Alman yatırımcının bulunduğuna dikkat çekilerek Alman yatırımcıların bundan böyle temkinli olmaları gerektiğini bildirildi. Haberde ‘ Böyle bir süreçte Türkiye’de yatırım yapmak ne derece doğru, düşünülmesi gerekir’ denildi.  

Aynı sayfada ünlü lman köşe yazarı Franz Josef Wagner de şu yorumda bulundu: ‘Erdoğan’ın birbirimize düşürmesine izin vermeyin. Biz bu ülkenin kalkınması için ele ele verdik. En iyi futbolcumuz Mesut Özil, en iyi yönetmenimiz Fatih Akın hepimiz bugüne kadar ele ele verdik. Erdoğan’ın bunu yıkmaması gerekir’ denildi.

Süheyla Kaplan/ Almanya