Sivas Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te 35 kişinin vahşice yakılarak katledilmesine ilişkin davanın görülmesine 26 Mayıs Cuma günü Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Davaya, Madımak’ta katledilen aydınların yakınları ile avukatları katıldı.

Önceki duruşmada mahkemenin iki sanık hakkında yeniden iade talebinde bulunulması isteğinin Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce reddedildiği ve Bakanlığa bağlı bu birimin idari birim yetkisini aşarak “zamanaşımını değerlendirin, bu kişiler hakkında davayı düşürün” uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

DEVLET SANIKLARI KORUMUŞTUR

Dava avukatlarından Kazım Genç durumla ilgili “Gelen yazı bir idari birimden gelmiştir. Mahkemelerin objektifliğine gölge düşürecek yazı yazılması hatta ‘talimat verir gibi’ zamanaşımını değerlendirin söyleminde bulunması, bizim baştan beri bu davadaki sanıkların devletin bir yerlerinde korunduğu savımızı doğrulamıştır. Mahkemenin yazdığı bir yazı vardır. İdari birim de bunu yerine getirmek zorundadır. Bunu yerine getirmeyenler hakkında gereğinin yapılması için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz” dedi. 

4 CUMHURBAŞKANI, 9 BAŞBAKAN DEĞİŞTİ

 Sivas’ta katledilen şair Metin Altıok’un kızı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, mahkeme çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada Sivas Katliamından bu yana geçen 24 yıldan bu yana 4 Cumhurbaşkanı, 9 Başbakanın değiştiğini ifade etti. Sivas Davası’nın nasıl zaman aşımına uğratıldıysa aynı şekilde Sivas Katliamı ile ilgili Meclis çatısı altında sorulan soruların ve verilen önergelerin de zamanaşımına uğratıldığını söyledi.

"KATİLLERİ SAVUNANLARA MAKAM DAĞITAN ANLAYIŞIN KATİLLERİ KORUMASINA ŞAŞIRMIYORUZ"

Altıok, Madımak’ta. yaşanan katliamın sıradan bir cinayet olmadığını, insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olamayacağını belirtti. Adalet Bakanlığı’na bağlı bir kurumun sanık iki kişi hakkında mahkemeye talimat verir gibi zamanaşımı kararı verin uyarısında bulunmasını da sert bir dille eleştiren Altıok “Sivas katillerini savunduğu için onlara makam dağıtan bir anlayışın bahsi geçen iki katili de korumasına şaşırmıyoruz.” dedi