Gazeteciler yurtdışında son üç günde de olsa seçimler boyunca hergün, seçim lokalleri açıldıktan sonra bir süre sandık başında oy kullanma işlemlerini izleyip, görüntü alabilecek.


Türkiye’deki 1 Kasım seçimleri için yurtdışında kurulan seçim lokallerinde gazetecilere uygulanan keyfi yasaklar ve çalışma koşullarıyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) i
tiraz eden gazeteci Ali Yıldırım'ın haklılığıyla sonuçlandı. 


YSK’nın 20 Ekim 2015 tarihli kararına göre gazeteciler yurtdışındaki seçim bürolarında sadece seçimlerin ilk günü değil, seçimler boyunca hergün oylamanın başlangıcını izleyip, buradan görüntü alabilecekler.

Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği bilgiye göre bu seçim için de yurtdışında oy kullanılacak. Yurtdışında 8 Ekim’de başlayan oy verme işlemleri 25 Ekim’de sona ereceği için bu karar bu seçimde sadece 3 gün uygulanabilecek.

AZİZ NESİN YAŞASAYDI NE DERDİ SORUSU 

Aziz Nesin yaşasaydı üç günlük karara ne derdi sorusuna yanıt veren birçok gazeteci ise, "Tipik Türkiye tipi demokrasi anlayışı. YSK 'nin kararı son üç gün için geçerli olsa da hukukun zaferidir" dediler.

'OYLAMANIN BAŞLANGICI'NIN YORUMU

YSK’nın konuya yönelik kararında şöyle denildi: „26. Dönem Milletvekili Seçiminde tüm medya mensuplarının her oy verme günü oylamanın başlangıcında çekim yapılabileceğine karar verilmesi gerekmiştir.“ 



1 Kasım Seçimi kapsamında yurtışındaki seçmenler için 8 Ekim’de başlayan ve halen devam eden oy kullanma sürecinde Berlin’deki seçim sandığı yetkilileri, YSK’nın konuyla ilgili 9 Eylül tarihli kararındaki „Tüm medya mensupları oylamanın başlangıcında haber amaçlı kısa süreli görüntü alabilecekleri“ ifadesinin içerdiği „oylamanın başlangıcı“ sözlerini „oylamanın ilk günü“ olarak değerlendirmiş ve sadece 8 Ekim’de görüntü alınmasına izin vermiş, ikinci günden itibaren medya mensuplarını içeri almadılar.


Bu duruma uygulamanın keyfi olduğunu belirterek itiraz eden AYPA'nın kurucusu Ali Yıldırım, itirazını YSK’ya yaptı ve „oylamanın başlangıcı“nın ifadesinin açıklığa kavuşturulmasını istedi. YSK’nın oybirliğiyle oylamanın başlangıcının 'her gün oylamanın başlangıcı‘ olarak anlaşılması gerektiğine karar verildi.

(Kararın orjinali için: http://www.ysk.gov.tr/ysk/content/conn/YSKUCM/path/Contribution%20Folders/Kararlar/2015-2041.pdf)