Zileli “Bu bir seçim ittifakı önerisi değil, bir devrimci HDP-CHP-BHH bloku, Türkiye’nin SYRİZA’sıdır!” dedi.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, sık sık “AKP faşizmine karşı CHP, HDP ve sosyalistlerin bir araya gelmesi” yönünde mesajlar veriyor. Bir grup aydın da benzer bir çağrıyla change.org’da imza kampanyası başlattı. İmzaya açılan metinde “HDP, CHP ve BHH artık grup ya da parti çıkarları için değil, halklarımızın çıkarları için hareket etmelidir. Haziran 2015 seçimleri yaklaşırken, AKP diktatörlüğüne ‘dur!’ diyebilmek için, seçimlerde HDP-CHPBHH’nin ortak bir program çerçevesinde hareket etmesini öneriyoruz” denildi. 

‘Bir araya gelinmeli’

Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Eşber Yağmurdereli, 2002 yılında da benzer bir çağrı yaptıklarını, ancak sonuç alamadıklarını anımsattı. Yağmurdereli şu görüşleri dile getirdi:

“Bunun gerçekleşmediği koşullarda Türkiye nerelere geldi malum, gitmeye de devam ediyor. Türkiye’de demokrasi güçleri değişik partilere yayılmış vaziyette. Ekmeğinin, özgürlüğünün peşinde olan insanların özlemi bir araya gelinmesi.”

“Umutlu olmak istiyorum” diyen Yağmurdereli, “HDP eğer Meclis’e giremezse Ankara ile Diyarbakır arasında bağ kopmuş olur. AKP de kendi gücünün ötesinde bir sayısal güce sahip olacak. O kaosu düşünmek istemiyorum. Çözümü Ankara’da, Meclis’te aramak gerekiyor” görüşünü dile getirdi. Yağmurdereli, Paris’teki saldırı ve Türkiye’deki gidişin korku yarattığını, bu korkunun da insanları siyasetin dışına ittiğini vurgularken sözlerini şöyle sürdürdü:“Başkalarının bir projeleri var, ‘restorasyon’ diyorlar. Keşke Osmanlı’nın bıraktığı yerde kalsalar, o bile yeterli. Osmanlı’nın kaldığı yerden daha gerilere doğru bir dönüş var. Artık siyasetin, hayatın gerçekleri dışında; kendi egoları, hayallerine bütün toplumu angaje ederek sanal bir dünya içinde ilerliyorlar. Daha kötüsü toplum da bu sanallığı kabul eder gibi görünüyor.”

‘Faşizmden önceki son çarpışma’

Gün Zileli, çağrılarına gelen itirazlara internet sitesinde bir yazıyla yanıt verdi. Zileli, “İslamcı muhafazakârlığın ve faşizmin önündeki en önemli baraj, CHP taraftarı Alevilerle HDP taraftarı Kürtlerdir. Ayrılıklarından çok benzerlikleri çok daha belirgin olan bu iki kesimin (üçüncü olarak, işçileri, devrimcileri ve solu buna katalım) ortak hareket etmesinden, yukarıdan değil, tabandan birleşmesinden daha doğal bir şey olabilir mi? Bu bir seçim ittifakı önerisi değil, bir devrimci toplumsal blok önerisidir. Ancak böyle bir bloklaşmanın yaratacağı sinerji, Türkiye’nin Syriza dalgasını yaratır. Buna burun kıvırmak ve çelme takmak ise niyet ne olursa olsun, stakükonun güçlerine, her şeyden önce de yaklaşan İslami faşizme hizmet eder” görüşünü dile getirdi.