Leitner, iki haftada bir Kosovalıların geri gönderileceklerini açıklayarak, "Yalnızca son hafta içinde bin 800 Kosovalı Avusturya makamlarına sığınma başvurusunda bulundu. Kosovalılar tarafından yapılan sığınma talebi sayısı geçen yıl bin ise 900 olmuştu. Kosovalıların gerçekleştirdiği göç dalgasının Kosovalı makamlar tarafından çok daha büyük bir ciddiyetle ele alınması gerekir. ‘Avusturya’ya varır varmaz sığınma hakkı kazanacağınız’ düşüncesi asılsızdır" şeklinde konuştu.

Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl - Leitner, Kosovalıların yasa dışı göçü konusunda Sırbistan ve Macaristan ile işbirliği yapacaklarını sözlerine ekleyerek, Avusturya gazetelerinde Arnavutça yayımlanan "Avusturya’ya sığınma yok" ibaresinin yer aldığı tam sayfa duyurusunu gösterdi.

Kosova Başbakanı İsa Mustafa ise, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kosova’yı olumsuz etkileyen yasa dışı göçün durdurulması için bir dizi tedbir aldıklarını belirterek, Avusturya’dan Kosova’nın ekonomik kalkınmasına destek sağlamasını talep etti. Başbakan Mustafa, Avusturya’nın Kosova’da yeni iş yerlerinin açılması için yatırımları teşvik edeceğini umut ettiklerini söyledi.

Leitner, Kosova ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga tarafından da kabul edildi.