Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği (AED) ve Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği (ELDH) ile Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü (İDHAE) tarafından bu seneki “24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü” Türkiye’deki avukatlara ithaf edildi.

HAMBURG'DA BAŞKONSOLOSLUK ÖNÜNDE MİTİNG YAPILDI

Almanya'nın Hamburg kentinde aralarında 5'i Türkiye kökenli toplam 40 avukatın bulunduğu bir grup hukukçu, Türkiye konsolosluğu önünde düzenledikleri bir gösteri ile tehlike altındaki avukatlara karşı hükümetin baskı ve tehditlerini protesto etti.

Çoğunluğu yabancılar ve ceza hukuku avukatı olan hukukçular, Türkiye'de tutuklanan meslektaşlarının serbest bırakılmasını talep ettiler. Grubu temsilen bir açıklama yapan yabancılar hukuku dalında tanınmış uzman avukat Bjön Stehn, bugün Avrupa'nın birçok şehrinde, Türk elçiliklerinin veya konsolosluklarının önünde eylemler gerçekleştirildiğine yer verdi.

TÜRKİYE'DE 570 AVUKAT TUTUKLU

'Hamburglu avukatlar hukuk devleti ilkelerine bağlılık istiyor' başlıklı bir açıklama okuyan Björn Stehn'in açıklamasından kısa satır başları:

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin raporuna göre, Türkiye'de 2017 yılında 570 avukat tutuklandı. Yüzlerce avukat müvekillerinin haklarını savundukları için yargılanıyor. Türk devleti, Birleşmiş Milletler'in temel ilkelerinden biri olan savunma hakkını sistematik olarak ihlal etmektedir.


FEDERAL HÜKÜMETE ÇEĞRI YAPTILAR

Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği (EJDM) Ocak ayı ortalarında Türkiye Büyükelçisine yönelik şunları yazmıştı: Türkiye'de günden güne avukatlara karşı artan bir zulüm vardır. Tutuklu avukatların birçoğunun "terör örgütlerinin üyesi veya da temsilcileri" oldukları iddiasi ile suçlandıklari bilinmektedir.

Türkiye'deki pek çok avukatın tutuklanma ve takibata maruz kalma korkusundan siyasi davalarda savunma yapmaya yanaşmadıkları İnsan Haklari Örgütleri tarafından dile getirilmektedir. Federal Hükümete buradan çağrı yapıyoruz ve diyoruz ki, Türkiye'deki hukukun üstünlüğüne saygı gösterme konusunda somut adımlar atın.

NEDEN 24 OCAK TARİHİNDE MİTİNG GERÇEKLEŞTİRİLDİ?

24 Ocak 1977’de Madrid’de “Atocha Katliamı”  diye anılan olayda 4 işçi avukatı katledilmişti. Bu nedenle her yıl 24 Ocak tarihinde anma düzenleniyor ve avukatların zorda olduğu ülkelere dikkat çekilmeye çalışılıyor. O gün “Tehlikedeki Avukatlar Günü” diye adlandırılıyor.