Avrupa Birliği mülteci anlaşması kapsamında Türkiye'ye üç milyar euroluk ikinci ödemeyi yapmaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu ödemenin ne şekilde finanse edileceğine ilişkin açıklamada bulundu. Komisyonun Bütçeden Sorumlu Üyesi Günter Oethinger, Brüksel'de yaptığı açıklamada 2018 ve 2019 senesi içinde AB'nin "iki milyar euroya” kadar ödeme yapacağını, bir milyar euroluk bölümün ise üye ülkelerin bütçelerinden karşılanacağını ifade etti.

Ancak mülteci yardımlarının finansmanı konusunda üye devletler arasında görüş ayrılıkları bulunuyor. Komisyon bir milyar euronun AB bütçesinden, kalan 2 milyar euronun ise üye ülkelerin bütçesinden karşılanmasını önermiş, ancak bu öneri üyeler tarafından kabul edilmemişti.

Almanya ve Fransa yardımın bütünüyle bütçeden karşılanmasını talep etmiş, İtalya ise buna karşı çıkmıştı. İtalyan hükümeti itirazına Libya'dan gerçekleşen göçe ilişkin politikaları finanse edebilmek için AB bütçesinde yeterli kaynak kalmayacak olmamasını gerekçe göstermişti.

Komisyon'un önerisinin kabul edilebilmesi için tüm AB üyeleri tarafından onaylanması gerekiyor. Hükümet kurma çabalarının sürdüğü İtalya varılan uzlaşma hakkında nihaî kararını açıklamayan tek ülke.

Türkiye'ye yapılacak olan ikinci 3 milyar euroluk ek yardım 2016 yılında imzalanan mülteci anlaşmasının bir parçası. Türkiye anlaşma kapsamında Yunan adalarına ulaşan mültecilerin Türkiye'ye iadesini kabul etmeyi ve göçmen kaçakçılığına karşı gereken önlemleri almayı taahhüt etmiş, AB Komisyonu da karşılığında 2017 sonuna kadar 3 milyar euro ödeme yapmıştı.(Deutsche Welle)