Özgürlüğe Hoşgeldin Deniz

Hakkında iddianame hazırlanmadan tam bir yıl Silivri’de tutuklu bulunan Die Welt Gazetesi Türkiye Muhabiri Deniz Yücel’in tahliye kararını ATGB olarak sevinçle karşılıyoruz.

Mesleğini yaptığı için içeride kaldığı tek bir gün bile Türk adalet ve demokrasi tarihine kara leke olarak geçecek olan Deniz Yücel’in tutuklu yargılanmasına son verilmesi, yurt dışında görev yapan bizlere de moral oldu.

Türkiye-Almanya arasındaki krizin simgesi haline gelen, Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekilmesine neden olan Deniz Yücel’in tutukluluğuna son veriliş şekli de tıpkı tutuklanış biçiminde olduğu gibi, yargının siyasetin emrinde işlediğini somut bir şekilde ortaya koydu. Türk ve Alman hükümetleri arasındaki üst düzey görüşmelerin hemen ardından Deniz Yücel’in serbest bırakılması, Welt’in Türk kökenli muhabirinin siyasi rehine olarak tutulduğunu gözler önüne serdi. Bu durumu Avrupa’da görev yapan Türkiyeli gazeteciler olarak utanarak ve kaygıyla izliyoruz.

Ancak Türkiye’deki cezaevlerinde 150 gazeteci daha özgürlüğüne kavuşmayı bekliyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün Türkiye’de tutuklu olan Alman vatandaşlarının yargı süreçlerinin hızla görülmesini umduğunu söyledi. Başbakan Merkel’in “Birçokları gibi ben de Deniz Yücel’in bugün tahliye edilmesinden memnuniyet duydum. Belki Yücel kadar tanınmış olmayan, başka birçok kişi daha tutuklu ve onların da hızlı, anayasaya uygun yargı süreçlerinden geçmesini umuyorum” sözlerini selamlıyoruz.

Almanya’nın, Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü ihlalleri ve muhalif görüşlere baskıya karşı, Deniz Yücel özgürlüğüne kavuştuktan sonra da aynı şekilde yaptırım uygulayıp, tavrını sürdüreceğine inanıyoruz.

Avrupa’da çalışan Türkiye kökenli gazeteciler olarak Deniz Yücel’in serbest bırakılması bizi umutlandırdı. Sadece gazeteci oldukları için tutuklu bulunan ve cezaevlerinde yatan tüm meslektaşlarımız serbest bırakılana kadar, basın özgürlüğü mücadelemizi sürdüreceğimizi bildiriyoruz.

#Gazeteciliksuçdeğildir

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) Yönetim Kurulu