Emmerich'ten gelen Katolik rahip Paul Spätling, Pegida mitingine ilk kez katıldığını belirterek, Müslüman-Hristiyan ilişkilerine Türklere de değinerek tarihsel göndermeler yaptı. Geçen haftalarda Köln'de yapılan Pegida gösterileri sırasında sembolik olarak Köln Dom Katedrali'nin ışıklarının söndürülmesinin kendisini üzdüğünü ifade eden rahip Spätling, Şansölye Merkel'in "İslam Almanya'ya aittir" sözlerini de bu olanaksız diyerek eleştirmişti. Rahip Paul Spätling daha sonra elinde Meryem Ana tablosu ile Pegidacılarla gösteri alanındaki yürüyüşe katılmıştı.

Uyarı ve ceza gecikmedi

Rahibin bu desteğine jet hızıyla Münster Piskoposluğun'dan tepki ve ceza geldi. 
Muhabirce'den Hülya Sancak'ın haberine göre Spätling'in kilise ile ilişkisi kesildi. Kilise adına kilise içinde ve dışında konuşma ve vaaz yetkisi yasaklandı. Piskoposluğun internet sayfasında yayımlanan açıklamaya göre Spätling'in açıklamalarının reddedildiği ve çarpıtılmış tarih anlayışının kendilerinden uzak olduğu belirtildi. Rahibin açıklamalarında, İslam hakkındaki toptancı klişe görüşlere hizmet edildiği ve İslam düşmanlıği yapıldığı belirtildi. Bu tür açıklamaları tehlikeli bulduklarını belirten Piskoposluk, rahibin Kataolik bir din adamı ve ruhani olarak yetkilerini kötüye kullandığını vurguladı.

Hristiyanlığın kin ve nefret dışlama mesajları vermediği, aksine sevgili ve hümanist mesajlar verdiğinin ifade edildiği açıklamada, "Almanya'yı da bir islamlaşma tehlikesi tehdit etmiyor. Çeşitli platformlarda Müslüman temsilcilerle diyalog halindeyiz ve buna da devam edeceğiz" dendi. Münster Piskoposu Dr. Felix Genn'in, rahip Spätling'in Pegida mitingindeki konuşmalarına tahammül edemeyeceği ve etmek istemediğinin belirtildiği açıklama, kilise adına konuşma yetkisinin vaaz yetkisinin elinden alındığının kendisine bildirildiğinin belirtilmesiyle son buluyor.