Süheyla Kaplan

Başbakan Erdoğan
ın Somada maden ocağında 300 işçinin hayatını kaybetmesi ve  üstelik İstanbulda Ok Meydanında cemevinde yapılan saldırının ardından Almanyanın Köln kentinde seçim kampanyası başlatması Alman medyası ve Alman siyasetçiler tarafından büyük tepki toplamış ve buraya gelmesi hiddetle eleştirilmişti.

Hatta Almanyanın en yükek tirajlı gazetesi Bild gazeteseinin Erdoğan nicht willkommen!  (Erdoğan hoş gelmediniz) şeklinde hem Türkçe hem de Almanca haber yazmasının izni sürerken, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlunun Essen kentinde maden ocağını ziyaret etmesi, Türkiyede yaşanan Soma faciasına tekrar dikkat çekmesi Alman basınında geniş yer buldu.


Kılıçdaroğlu, ziyaretin amacını merak eden Alman gazetecilere, ‘’Somada kaybettiğimiz insanlar, ortaçağ koşullarında yaşıyordu. Orada yaşamını yitirenler için, ölümün doğal olduğu söylenmişti. Hayatını kaybedenlerin ölümlerinin doğal olmadığını göstermek için buradayım şekinde yanıt verdi.

BOL ŞANS KEMAL

Maden ocağında müze görevlisi Robert Müllerin Bol şans (Glück auf) diyerek Kılıçdaroğluna veda etmesi ve CHP liderinin de buna Almanca karşılık vermesi önemliydi.

CHPDEN GRUGAHALLEDE GÖVDE GÖSTERİSİ

İki hafta gibi kıza bir süre içinde üstelik de Almanyada dört günlük bir tatilin arifesinde CHP yurtdışı birliklerinin dayanışmacı, yoldaş içgüdüsü ve iktidara olan tepkinni getirdiği birtliktelikle düzenlenen  mitinge çok sayıda CHP gönüllüsü destek verdi.

‘’KEMAL BAŞBAKAN, HER YER DİRENİŞ, HER YER TAKSİM’’

Chp Lideri Kılıçdaroğlu,  Kemal Başbakan, Her yer Taksim, Her Yer Direniş sloganlarıyla  demokrasi, hukuk devleti, insan ve basın özgürlüğünün özlemini çeken iktidar karşıtı gurbetçiler tarafından  karşılandı.

Almanyanın ciddi gazetelerinden FAZ; Kılıçdaroğlunun Başbakan Erdoğanın Türkiyede bir diktatör rejimin istediği şeklinde görüşüne yer verirken, sadece Almanyadan değil, Avrupanın birçok ülkesinden de Erdoğan karşıtlarının ve CHP gönüllülerinin mitinge geldiğini yazdı.

‘TÜRKİYE SENİNLE GURUR DUYUYOR’

Alman gazete, mitinge katılanların Türkiye seninle gurur duyuyor, Başbakan Kemal şeklinde sloganları yükselttiğini ve Türkiyede Kılıçdaroğlunun Kemal Ghandi şeklinde adlandırıldığını yazdı.


‘’12 EYLÜL YASALARINI ALAŞAĞI EDECEĞİZ’’

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Essen kentiende Türkiyedeki medyanın baskı altında tutulduğunu , özgür olmağını ve 105 gazetecinin hala cezaevinde olduğunu hatırlattı.

Faili cinayetlere de değinen Klıçdaroğlu, faili cinayetler konusunda şöyle dedi.
’’Faili meçhul cinayetler bir demokrasi ayıbıdır. İnsanlar köy köşelertinde o failleri bulup çıkarmak devletin, demokrasini görevidir. Türkiyede faili meçhul cinayetler aydınlatılmamıştır.CHP olarak sekiz kez parlamentoya faili cinayetlerin aydınlatılması için önerge verdik. Sekiz kez AKP milletvekillerinin oylarıyla reddeildi.


Türkiyede diktatör bozuntularına yer vermeyeceklerini de ekleyen Kılıçdaroğlu, ‘’Siyaset kariyer meselesi değildir. Siyaset halka adanmışlıktır. Halk için çalışmaktır. Siyaseti güçlü kılmak ortak ses çıkarmaktan çıkar. Bir diktatör bozuntusu Türkiyeyi dünyadan soyutladı dedi.

Mitinge Essendeki maden ocağı müzesi kadar Alman basının ilgisi büyük oldu. Gezi olayları sırasında Türkiyede yaşananları  tüm çıplaklığıyla kamuoyuna bildiren Der Spigel muhabiri, Alman Haber Ajansı (DPA), Alman kamu televizyonu WDR Kılıçdaroğlunun mitingini sonuna kadar izleyen gazeteciler arasındaydı.

ALMAN DER SPİEGEL GAZETESİ KILIÇDAROĞLU’NUN MİTİNGİNE GENİŞ YER VERDİ

Soma faciasından sonra Cehenneme Kadar Yolun Var Erdoğan şeklinde haber yayınlanmasının ardından Başbakan Erdoğan ile Almanya nın etkin siyasi dergisi Der Spiegel ile arası açılmış ve Erdoğan yandaşları haberi yazan gazeteciyi tehdit etmişlerdi.

Bu gerilimden sonra der Spiegel  dergisinin internet sayfası Kılıçdaroğlunun Essen ziyareti ile ilgili şu görüşe yer verdi. ‘’Kılıçdaroğlu taraftarlarına Somada yaşanan faciayı hatırlattı. İş kazalarında Avrupada üçüncü ükeyiz. Ülkemizde herkesin tok kalmasını istiyoruz, hayatlarını kaybetmeden...

Der Spiegel  ayrıca, Kılıçdaroğlunun parti olarak Türkiyenin Avrupa Birliğine tam üyeliğini desteklediğini, özgürlük, demokrasi, hukuk devleti yolunda mücadele verilmesi gerektiği şeklindeki görüşüne yer verdi.