ETHA muhabiri Adil Demirci’nin 20 Kasım’da (bugün) İstanbul’da görülecek ilk mahkemesinden bir gün önce 19 Kasım günü Almanya’nın birçok kentinde eylemler düzenlendi.

Ulm Tutsaklarla Dayanışma Komitesi tarafından 19 Kasım akşamı gerçekleşen basın açıklamasında, Meşale Tolu ile aynı  gerekçelerle yargılanan Adil Demirci’nin tutukluluk sebeplerinin Meşale Tolu’nun serbest bırakılmasından sonra, tutukluluk gerekçesinin saçmalığı tamamen ayyuka çıktığı vurgulandı. Eylemde Adil Demirci’nin Silivri hapishanesinde geçirdiği her günün hukuk dışı olduğu belirtildi. Ulm Münstlerplatz’da yapılan basın açıklamasına ATİF, SKYP ve AGİF kitlesi katıldı

Mannheim’da Adil Demirci’nin bir an önce özgürlüğüne kavuşması için akşam saatlerinde Marktplatz’da basın açıklaması gerçekleştirdi. AGİF, SKB ve Young Struggle adına yapılan açıklamada 20 Kasım günü Adil Demirci’nin görüleceği ilk duruşmasında Adil Demirci’ye ve tüm tutuklu gazetecilere özgürlük istendi. MLPD adına yapılan konuşmada Türkiye’de yargılanan Alman vatandaşlarına vurgu yapıldı. Basın açıklaması Adil Demirci’ye özgürlük sloganlarıyla sona erdi.

Duisburg’da saat 14.00’den itibaren Averdunkplatz’da şehir merkezinde bildiri dağıtıldı.

Frankfurt’ta 19 Kasım akşamı merkezi tren istasyonu karşısında yapılan eylemde ilk konuşmayı yapan AGİF Eş Başkanı Mesut Duman, “Adil Demirci, annesiyle Türkiye’ye giderken o ülkenin durumunu biliyordu. Gazeteci olarak giderken yaptığı işin meşruiyetine ve haklılığına inanarak gitti. Emin olun ki Adil Demirci bir özgür gazeteci olarak yaptığı işin meşruiyetine halen sonuna kadar inanıyordur. Bizler onun gibi özgür gazetecilere sahip çıkarak halen faşizm koşullarında gazetecilik yapan onurlu yoldaşlarımıza da  sahip çıkmış oluyoruz. İnsanları cezalarla korkutmak isteyen bir düzenin yarın, yani 20 Kasım günü vereceği karar hukuki bir karar olmayacağını biliyoruz. Adil’in tutukluluk durumu ne kadar siyasi ise onun yarın görüleceği dava da o kadar siyasi olacağını biliyoruz. Adil’e sahip çıkarak, onun özgürlüğüne kavuşacağı yolları burada Almanya’da yaptığımız eylemlerle açacağız. Eğer faşizme geri adım attırabilirsek, o zaman insanların üzerinde yaratılmaya çalışılan korku duvarını biraz da olsa yıkmış olacağız. O yüzden bugün Frankfurt, Mannheim, Ulm ve Duisburg’da yapılan eylemler son derece önemlidir. Adil’in tutuklanmasından sonra Köln Wallrafplatz’ta ailesi, dostları ve iş arkadaşları, 30 haftadır aralıksız düzenledikleri eylemler ile faşizmin yaratmak istediği korku duvarını yıkmak için ne kadar önemliyse, onun mahkemesi öncesinde yaptığımız bu  eylemler de o kadar önemlidir ve değerlidir” dedi. 

Ardından söz alan Dritte Reihe Grubu sözcüsü Cora Moor, yaptığı konuşmasında, Adil’in işyerinde işçiler için yaptığı faaliyetleri anlattı. Cora Mohr, Adil’in tutuklanmasından sonra işyeri temsilciliğine seçildiğini ve onun için her toplantıda bir sandalye boş bırakıldığını anlattı. Cora Mohr, Frankfurt Dayanışma Komitesi olarak en az Meşale Tolu’yu sahiplendikleri kadar Adil Demirci’yi sahipleneceğini açıkladı.

Young Struggle adına konuşma yapan Sarah, Köln’den tanıdığı Adil Demirci’yi anlattıktan sonra Adil için bestelediği şiiri okudu.

Hamburg G20 tutsakları adına bir tutsağın annesi konuşmasında “G20’de savaş suçlarından dolayı uluslararası hukuka göre yargılanması gereken Erdoğan’ı ve onu davet eden Alman devletini protesto ediyorum” dedi.

Frankurt eylemine ATİF, ADHF, AGİF, Sol Parti, Dritte Reihe, Kızıl Yardım, Young Struggle, Frankfurt Halkevi ve SKB katıldı.